Indul a nagykanizsai szennyvízberuházás kivitelezése

A jövő héten megkezdődnek a kivitelezési munkálatok Nagykanizsa térségében, a 11,1 milliárd forintos beruházás a várost és további 12 települést érint – közölte a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás elnöke szombati nagykanizsai sajtótájékoztatóján.

MNO
2011. 05. 14. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Nándor elmondta: a tervezett ütemezés szerint először Zalaszentbalázs, Bocska és Homokkomárom térségében indulnak el a munkagépek, majd három héten belül Szepetnek, Rigyác és Nagykanizsa bajcsai városrészében. Magyarszentmiklós, Magyarszerdahely, Hosszúvölgy, Eszteregnye, Semjénháza és Fityeháza településein június második felében, Fűzvölgyön és a Nagykanizsához tartozó Korpaváron pedig augusztusban kezdik el az építkezést. Júniusban Nagykanizsa szabadhegyi városrészét és belvárosát érintően az Erzsébet téren, a Vásár és az Arany János utcában indulnak a munkálatok, itt már a belváros most is zajló rekonstrukciós beruházásával együtt.

Mindezek mellett június elején zárul a beadási határideje a nagykanizsai szennyvíztelep rekonstrukciójára kiírt közbeszerzési eljárásnak. A mintegy 2,5 milliárd forintos munkálatok az eredményhirdetést és szerződéskötést követően várhatóan a jövő évben kezdődnek el. Az európai uniós támogatással zajló teljes beruházás befejezése 2012 végére tehető – ez 96 százalékos csatornaellátottságot jelent majd Nagykanizsán –, s ezt követően indul meg a próbaüzem. A munkálatok befejeztével mintegy háromezer ingatlant kötnek rá a szennyvízhálózatra – tette hozzá Tóth Nándor.

A csatornahálózat kiépítését és részben felújítását, korszerűsítését két, közbeszerzésen kiválasztott konzorcium végzi: az SZK Kanizsa Konzorcium – tagjai a Szabadics Zrt. és a Közgép Zrt. –, valamint az S-E Nagykanizsa Konzorcium a SADE Kft. és az Euroaszfalt Kft. részvételével. A társulás korábbi közlése szerint a szennyvízhálózat kiépítése és a meglévő nagykanizsai szennyvíztelep rekonstrukciója 71,7 százalékban európai uniós forrásból, 12,7 százalék magyar állami hozzájárulással és 15,6 százalékos önerővel valósul meg.

Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy a jelentős nagyságú beruházás miatt szükség van utak felbontására és lezárására, de türelmet és megértést kért a város és a környék lakóitól, miután a térségben élők javát szolgálja az építkezés. Hozzátette, hogy a felbontott utak új burkolatot kapnak, a hálózatra rákötött otthonok pedig jelentős tehertől szabadulnak meg azzal, hogy nem lesz szükség a rendszeres tartálykocsis ürítésre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.