Ingyenes szűrővizsgálatok a hipertónia világnapján

Ingyenes szűrővizsgálatokon vehetnek részt az érdeklődők kedden Budapesten; a hipertónia-világnaphoz kapcsolódva az egészségtudatosság, az öngondoskodás és az otthoni vérnyomásmérés kerül a középpontba.

MNO
2011. 05. 15. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Hypertonia Társaság a már hatéves múlttal rendelkező Éljen 140/90 alatt! mozgalommal csatlakozik a világnap eseményeihez, így kedden 10 órától a Duna Plaza előtti szűrőkamionban várják az érdeklődőket. A vérnyomás megmérése mellett számos egyéb, a szív- és érrendszeri állapotra vonatkozó vizsgálat is elérhető lesz – közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég pénteken.

A magasvérnyomás-betegség a Magyarországon leggyakrabban előforduló népbetegség, amelyben megközelítőleg hárommillió ember érintett. A hipertónia tipikusan a modern életvitellel összefüggő betegség, kialakulásában a genetikai tényezők mellett a helytelen életmódnak, a túlsúlynak, a dohányzásnak, illetve a krónikus stressznek egyaránt nagy szerepe van.

A betegség gyakran nem jár látványos tünetekkel, így akár éveken át is folytatódhat például az érrendszer károsodása anélkül, hogy erről az érintettnek bármilyen sejtése is lenne. Bár a magas vérnyomás felismerése vérnyomásméréssel megoldható, mégis sokaknál csak későn, már a szövődmények jelentkezésekor ismerik fel a problémát. Ezért kiemelten fontos az öngondoskodás, annak részeként pedig az otthoni vérnyomásmérés. A magasvérnyomás-betegség elleni küzdelem világnapját 2005 óta minden év május 17-én tartják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.