Iránban hamarosan beindítják a busheri atomerőművet

Befejeződött az iráni Busherben lévő atomerőmű feltöltése nukleáris fűtőanyaggal, a reaktort hamarosan beindítják – közölte szerdán a helyi sajtó.

MNO
2011. 05. 10. 10:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első, Oroszország által épített, iráni nukleáris erőművet 2010 augusztusában avatták fel, és idén januárban már áramot kellett volna termelnie. A különböző műszaki problémák azonban késedelmet okoztak. A hatóságok szerint ez év februárjában a fűtőanyagot is tisztítani kellett. A Roszatom orosz nukleáris energetikai vállalat korábbi közleménye szerint a fűtőelemek eltávolítása „elővigyázatossági intézkedés volt, amely azért vált szükségessé, mert a hűtőrendszer egyik szivattyújában fémrészecskéket találtak, s félő volt, hogy ezek bejutnak a reaktorba”. A fémrészek a szerelés során elkövetett hibák miatt kerülhettek a berendezésbe.

Az Iran Daily című angol nyelvű helyi lap most azt írta, hogy már az utolsó próbákat végzik, és a létesítmény két hónap múlva áramot termel. A Fars iráni hírügynökség hétfőn idézte Golám-Ali Miglinedzsádot, a busheri erőművet felügyelő parlamenti bizottság tagját, aki arról számolt be, hogy most a végső üzemeltetési próbák folynak, miután a reaktorból kiemelték és megtisztították a fűtőanyagot, majd az elemeket visszahelyezték.

A busehri atomerőmű első reaktorblokkja a nyugati és az orosz technika keveréke. A Siemens német vállalat mérnökei a sah megbízásából 1974-ben kezdték meg az atomerőmű építését. 1995-ben Irán az orosz Atomsztrojexport vállalatot bízta meg a létesítmény befejezésével, egymilliárd dollár értékben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.