Ismét összecsaptak a keresztények és a muzulmánok + Képek

Keresztények és muzulmánok újra összecsaptak vasárnapra virradóra Kairóban: legalább 65 sebesült került kórházba, köztük ketten kritikus állapotban. Korábbi jelentések két halottról tettek említést, de ezek a híreket nem erősítették meg. A rendőrség csaknem félszáz rendbontót őrizetbe vett.

MNO
2011. 05. 15. 8:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel ezelőtt ugyancsak Kairóban sokkal súlyosabb mérlege volt a felekezetek közötti viszálynak, akkor az összetűzésekben 15 ember halt meg, s csaknem kétszázan megsebesültek. Rendőrségi források szerint az újabb összetűzés a szombat éjszakai órákban robbant ki, s helyi idő szerint vasárnap hajnalban is tartott az egyiptomi főváros központjában, s a rendbontások során kopt keresztények autóit gyújtották fel.


A rendőrségi források szerint az incidens kiváltó oka egy fiatal muzulmán volt, aki baráti társasággal érkezett egy felvonuláshoz, s vadászpuskájával több – az idézett források szerint három – keresztényt is megsebesített. A keresztény–muzulmán szembenállás ezt követően kődobálással, gyújtogatással folytatódott, s most is katonákat vezényeltek ki a rendbontások megfékezésére.


Az egy héttel ezelőtti, május 7-i összetűzést is a muzulmánok robbantották ki: az Imbaba nevű negyedben mintegy ötszáz szalafista muzulmán gyűlt össze egy templomnál, mert úgy hallották, hogy ott fogva tartanak egy fiatal nőt, mert a keresztény hitről áttért az iszlámra, s ki akarták szabadítani (a nő állítólag azért változtatta meg vallását, mert egy muzulmán férfihoz készült feleségül menni). A muzulmán fundamentalisták végül két keresztény templomot is megtámadtak akkor: a kivezényelt katonáknak és rendőröknek a levegőbe kellett lőniük, és könnygázt is bevetettek, hogy szét tudják választani a két tábort.


A 80 milliós Egyiptomban a koptok a többségében szunnita muzulmán egyiptomi lakosság 6-10 százalékos kisebbségét adják, és diszkriminációra panaszkodnak. Az elmúlt időszakban több merényletnek voltak a célpontjai. Szilveszterkor egy alexandriai templom ellen intéztek támadást muzulmán fanatikusok, s ennek az akciónak 21 halottja volt.


Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.