Izrael megnyitja a pénzcsapot

Izrael felszabadítja azokat az adó- és vámbevételeket, amelyek a Palesztin Hatóságnak (PH) járnak. Izrael május elején befagyasztotta a folyósítást, mert attól tartott, hogy a Hamász és a Fatah közötti megállapodás következményeként a pénz az Izraelt el nem ismerő Hamász kezébe jut – jelentették be hétfőn izraeli miniszterek.

MNO
2011. 05. 16. 6:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány meggyőződött arról, hogy a Fatah és a Hamász palesztin szervezetek megállapodása nem érinti az Izrael és a PH közötti biztonsági szerződést – mondta Juval Steinic pénzügyminiszter, majd a közszolgálati rádióban megerősítette ezt Móse Jaalon, a stratégiai ügyek minisztere. Mindketten hozzátették azonban, hogy az átutalt pénzek felhasználását folyamatosan ellenőrzik, nehogy a radikális Hamászon keresztül terrorista csoportokhoz juthasson.

A csak Ciszjordániát ellenőrzése alatt tartó PH hátterét adja a Fatah, amely április 27-én kötötte meg a megállapodást a Gázai övezetet irányítása alatta tartó Hamásszal. Eszerint közösen átmeneti technokrata kormányt alakítanak, majd jövőre választásokat rendeznek. Izrael e megállapodás hatására fagyasztotta be annak az adó- és vámbevételnek az egyhavi összegét – 60 millió eurónak megfelelőt –, amely a PH-t illeti meg az Izraelben dolgozó palesztinok munkajövedelme, illetve a palesztin területekre szánt, de Izraelbe érkező áruk után.

A szóban forgó bevétel a PH összbevételének 70 százalékát teszi ki, és Szalám Fajjád miniszterelnök közlése szerint a PH a befagyasztás miatt nem tudta kifizetni alkalmazottai májusi bérét.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet május 11-én panaszt tett több nemzetközi szervezetnél – köztük az ENSZ Biztonsági Tanácsánál – az izraeli intézkedés miatt. Bírálta azt a nemzetközi közösség, sőt egyes izraeli miniszterek is, mert sérti az 1994-es párizsi izraeli–palesztin megállapodást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.