Jules Verne örökségét viszi tovább a különleges hajó

Föld körüli útja feléhez ért a világ jelenlegi legnagyobb napelemes hajója, a kizárólag napenergiával üzemelő PlanetSolar nevű katamarán.

MNO
2011. 05. 16. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németországi Kielben épített szerkezet eddig több mint 27 ezer kilométert hagyott maga mögött, jelenleg rövid pihenőt tart Új-Kaledóniában, mielőtt folytatná útját a déli vizeken Ausztrália, majd vissza, Európa felé.

A tavaly szeptemberben útra kelt MS Turanor PlanetSolar fedélzetén vasárnap új kapitány kezébe került az irányítás. A francia Patrick Marchesseau helyét Erwann Le Rouzic kanadai parancsnok vette át. „Jules Verne örökségeként tekintek erre a projektre. A kalandregények híres szerzője éppúgy az Atlanti-óceán partján fekvő Nantes városából származott, mint én” – mondta Le Rouzic.

A PlanetSolar Monacóból indult útnak, a tervek szerint oda is érkezik meg 2012 áprilisában. Felszínén 537 négyzetmétert borítanak a napfény befogására alkalmas cellák, amelyek árammá alakítják a Nap sugarait.

A futurisztikus katamarán máris megdöntött két rekordot, a PlanetSolar lett a leggyorsabb napelemes hajó, amely átszelte az Atlanti-óceánt, és ez a szerkezet tette meg a napelemes járművek közül a leghosszabb távolságot, több mint 15 ezer tengeri mérföldet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.