Júniusban hozzák nyilvánosságra az eredményeket

Júniusban nyilvánosságra hozzák az Európai Unióban a bankok idei kockázatértékelésének, az úgynevezett stresszteszteknek az eredményeit – jelentette be Matolcsy György kedden Brüsszelben, az EU-tagországok pénzügyminisztereinek találkozóját követően, sajtótájékoztatón. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/784599" target="_blank">• Gazdasági kormányzás: elnökségünk elérheti a célját</a></strong>

MNO
2011. 05. 17. 18:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette: az ülésen megállapodtak abban, hogy a sebezhetőnek bizonyuló bankok esetében a publikálással egy időben ismertetik azt a tervet is, amely a feltárt hiányosságok orvoslására készül. Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse hozzátette: a tervek részletes menetrendet is tartalmaznak majd a szükségesnek látott intézkedésekkel.

Szilárd kerettel rendelkezik

A találkozón elnöklő Matolcsy György úgy vélte, az unió most szilárd kerettel rendelkezik ahhoz, hogy megtegye a szükséges óvintézkedéseket az értékeléssel kapcsolatban. Leszögezte: az EU hatékony és összehangolt módját választotta, hogy felkészüljön a tesztek eredményeinek kezelésére. Michel Barnier, az Európai Bizottság piaci szabályozásért is felelős tagja azt erősítette meg, hogy a bizottság júliusban ismerteti azt a jogszabályjavaslatát, amelynek értelmében a következő években fokozatosan szigorúbb tőke- és fizetőképességi előírásokat vezetnek be a bankok számára. Összesen több mint nyolcezer bankról van szó – emelte ki. Ez utóbbi jogszabály azt a megállapodást ülteti át a gyakorlatba az unió részéről, amelyet a világ nagyhatalmainak és feltörekvő államainak vezetői kötöttek tavaly novemberben.

Az uniós pénzügyminiszteri találkozót lezáró sajtótájékoztatón kérdést tettek fel Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának őrizetbe vétele kapcsán az IMF élén esetlegesen bekövetkező változásról. Matolcsy György úgy nyilatkozott, hogy arról a kérdésről korai még gondolkodni. Hozzátette, hogy nagyon fontos az IMF hozzájárulása az uniós pénzügyi problémák megoldásához. Elmondta azt is: a találkozón az elnökség kísérletet tett arra, hogy „új életet leheljen” a megtakarítások adóztatásáról szóló európai uniós jogszabály módosítását célzó erőfeszítésekbe, amelyek néhány tagország ellenállása miatt korábban elakadtak. A módosítás célja az lenne, hogy az irányelv hatályát kiterjesszék a bankbetétektől eltérő, összetettebb megtakarítási formákra, továbbá a jogi személyeken, alapítványokon keresztül harmadik országokból jutatott kifizetésekre is.

A tagországoknak ezúttal sem sikerült eljutniuk a teljes megállapodásig, mert nem kapott egyhangú támogatást az a felhatalmazás, amelynek alapján az Európai Bizottság tárgyalásokat indított volna a témáról unión kívüli országokkal. Matolcsy György ugyanakkor sikerként értékelte azt, hogy két ország, Ausztria és Luxemburg feladta fenntartásait, és beleegyezett, hogy haladjanak tovább a szóban forgó irányelv kidolgozásával.

A sajtótájékoztatón megerősítette a magyar miniszter azt is: a tagországok megállapodtak azokban az általános elvekben, amelyek alapján az unióban szabályozni kívánják az úgynevezett rövidre eladási (short) tőzsdei ügyletek lebonyolítását. Matolcsy György kiemelte annak a megállapodásnak a fontosságát is, amelynek révén a miniszteri tanács felhatalmazta az elnökséget, hogy kompromisszumos javaslatokat tegyen az Európai Parlamentnek az uniós gazdasági együttműködés fokozására hivatott hat jogszabály jóváhagyásának érdekében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.