Kamerákkal is figyelik a sírrongálókat

Befejeződött az ozorai zsidótemető helyreállítása, két térfigyelő kamerát is elhelyeznek az esetleges rongálások megelőzése érdekében.

MNO
2011. 05. 17. 5:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tolna megyei község temetőjében 115 síremlék 80 százalékát kellett visszaállítani, mivel az időjárás miatt vagy rongálás következtében ledőltek – mondta az MTI-nek Tamás Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vidéki temetőrendezési csoportjának vezetője. Hozzátette: a megye két további településén teszik rendbe a zsidótemetőket; Faddon, ahol 25 síremléket helyeznek vissza, jelenleg folyik a munka, és a tervek szerint hamarosan Nagykónyiban is helyreállítják a sírokat.

Tamás Péter közlése szerint a Mazsihisz többnyire önkormányzatokkal működik együtt a temetők rendezésében, Ozorán egy civil szervezet, az Ozoráért Baráti Kör segített a munkában. Endreffyné Takács Mária, az ozorai elszármazottakat tömörítő egyesület elnöke arról számolt be, hogy adományokból 150 ezer forintot fordítottak a temető kitisztítására. Mint mondta, Ozorán, ahol a holokauszt előtt jelentős zsidó közösség élt, 1945 óta nem gondozták az izraelita temetőt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.