Két alakot láttak elfutni a domboldal felé a villámlás fényében

Közvetlenül a galgagyörki lövöldözés után két menekülő alakot látott a villámlás fényében az egyik sértett; erről a Pest Megyei Bíróságon a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat szerdai tárgyalásán tanúvallomásában beszélt.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/784880" target="_blank"><strong>• A Magyar Gárda akciójának hitték a galgagyörki támadást</strong></a>

MNO
2011. 05. 18. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2008. július 21-re virradóra elkövetett bűncselekmény bizonyítási eljárásában B. László rokkantnyugdíjas – akinek súlyos betegsége miatt beszédzavara is van, ezért tanúvallomásában csak alig érthetően tudott beszélni – azt mondta: először nem is tudták, hogy lövöldöznek, mert dörgött az ég. A támadásra csak akkor jöttek rá, amikor a szobában az összetört üvegek csörömpölését hallották, a falba pedig sörétszemek csapódtak – mondta. Ezután kiment az udvarra, és az időközben odaérkező fiával együtt 50-60 méteres távolságban két alakot láttak a villámlás fényében, amint a Rákóczi út vége, a domboldal felé futott.

Elmondta, hogy az ablaktól tizenegy méterre hat sörétes lőszerhüvelyt találtak, majd reggel még egyet, ezeket átadta a rendőröknek. Kérdésre válaszolva hat-hét sorozatlövésről beszélt, és katonamúltjára hivatkozva azt állította, ugyanolyan típusú fegyverből származtak a lövések. Elmondása szerint kétfajta sörétet szedett össze a szobában, ezeket szintén átadta a rendőröknek. A tanú és felesége egyaránt azt mondta, a helyszínelésre kiérkező váci rendőrök gumikesztyű nélkül gyűjtötték össze a bizonyítékokat a ház körül, így több lőszerhüvelyt is, és csak a fővárosból érkező rendőrök viseltek kesztyűt. B. László arról is beszélt, hogy a lövöldözés előtt gárdisták „vonulgattak” a faluban.

Az ajtóhoz egy baltát készítettek

A tanú 28 éves fia, a kőművesként dolgozó B. Miklós arról beszélt, hogy „gárdisták akciójának” hitte a lövöldözést, mert az egyenruhások korábbi felvonulása után, a lövöldözést megelőző napokban fekete csuklyások fenyegetőztek a cigánysoron, ezért az ajtóhoz még aznap egy baltát készítettek. Élettársa, aki szintén a megtámadott ház egyik szobájában volt, több mint öt órát várt tanúvallomás-tételére, de az eddigi legtovább húzódó, nyolc és fél órás tárgyalás végén, B. Miklós meghallgatása után a tanácsvezető bíró úgy döntött, a tanú meghallgatását mellőzi, és a további tárgyalásokon nem kell megjelennie.

Az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád és testvére, a másodrendű vádlott Kiss István már a nyomozati szakban elismerte a terhükre rótt kilenc cselekményből a galgagyörki támadás mellett a 2008. augusztus 8-i piricsei és a szeptember 29-i tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos akciót, és társukként nevezték meg a harmadrendű vádlott Pető Zsoltot, aki tagadja a cselekményekben való részvételét.

„Nem akartak sérülést okozni”

Kiss Árpád 2010. március 2-án, a Pest megyei településen tartott helyszíni bizonyítási eljáráson a nyomozóknak megmutatta, hogyan közelítették meg a korábban előzetesen feltérképezett, cigányok által lakott utcát, és hogyan adták le a lövéseket társai, ő pedig mintegy 300 méteres távolságból hogyan biztosította őket, és honnan lőtt rá hatszor a Rákóczi úti, a villanyoszlop lámpája által megvilágított ház ablakára.

Nyomozati vallomásában a testvérpár arról is beszélt, hogy „nem akartak sérülést okozni”, ezért nem lőttek emberre; akciójukkal csak a roma származású bűnelkövetőkkel szembeni gyenge igazságszolgáltatásra akarták felhívni a figyelmet. Az ügyészség viszont ezen cselekményért is ötszörösen minősülő (aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve) emberölés bűntettével vádolja őket. A monstre per, amelyben 165 tanút és 30 szakértőt hallgatnak meg, a jövő kedden újabb három galgagyörki sértett tanúmeghallgatásával folytatódik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.