Kevesebb autót adtak el az EU-ban

Kevesebb új autó került forgalomba az Európai Unióban az idén áprilisban, mint egy évvel korábban, és márciussal ellentétben már az új tagországokban is visszaesett az értékesítés tavaly áprilishoz képest.

MNO
2011. 05. 17. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai autógyártók szövetségének (ACAE) kedden publikált adataiból kiderült, hogy az unióban 4,1 százalékkal kevesebb új autót helyeztek forgalomba a tavaly áprilisinál, a tíz új tagországban viszont 5,2 százalékkal kevesebbet, míg márciusban még 1,2 százalék volt a tizenkét havi bővülés. Az ACEA tudomása szerint Magyarországon 3690 új autó kapott rendszámot, 0,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de kevesebb a márciusi 4416-nál. Magyarországon január óta hónapról hónapra nőtt az értékesítés, áprilisban regisztrálták az első visszaesést.

A 27 tagországban 1,089 millió autót helyeztek forgalomba az év negyedik hónapjában, egy évvel korábban 1,135 milliót (márciusban még meghaladta a másfél milliót az értékesítés az unióban). A nagy nyugat-európai piacok közül Németország kivételével mindenütt visszaesett az új autók eladása áprilisban.

A tíz új tagországban 61 ezer személygépkocsit adtak el, egy évvel korábban 64 ezret. A legnagyobb növekedést a balti államokban regisztrálták – Lettországban például 100 százalékot –, a legnagyobb visszaesést Romániában (mínusz 43,7 százalék), illetve két problémás déli országban tapasztalták: Görögországban 18 százalékkal, Spanyolországban 23 százalékkal csökkent az értékesítés.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.