Kevesebb mint a felük gyakorolja a vallást

A franciaországi muzulmánoknak kevesebb mint fele gyakorló hívő, és a többségüknek az életvitele a francia mintához közelít – derül ki egy pénteken közzétett felmérésből.

MNO
2011. 05. 13. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ifop intézet által megkérdezettek 41 százaléka válaszolta, hogy „gyakorló hívő”, 34 százalék csak „hívő”, 22 százalék „muzulmán származású”, 3 százalék pedig „nem hívő”. A heti nagy imára 25 százalékuk megy el a mecsetbe, az egy hónapig tartó böjtöt (ramadán) viszont 80 százalékuk tartja meg teljesen vagy részlegesen. Alkoholt csak 32 százalékuk fogyaszt – ezt tiltja a vallásuk –, és 64 százalékuk érzi magához közelinek a francia életmódot és kultúrát.

A válaszolók 71 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van/volt szerelmi viszonya franciával, és 63 százalék fogadja el, hogy a gyermeke egy nem muzulmán fiatallal járjon, bár közülük 16 százaléknyi nem örül ennek. Erős többségük – 60 százalék – véli „jó dolognak”, hogy április 11. óta tilos az arcot teljesen elfedő fátylat viselni közterületen Franciaországban.

A származást tekintve a törökök 49 százaléka, a marokkóiak 45 százaléka, az algériaiak 38 százaléka és a tunéziaiak 36 százaléka gyakorló hívő. A felmérést a 18 évesnél idősebbek között, 547 fős mintán végezték. Franciaországban a muzulmán közösség 4-6 millió tagot számlál a különféle források szerint.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.