Kifejlesztették az űrsört

Űrsört főzött ki két férfi Ausztráliában potenciális piacként az űrturizmus élénkülésére gondolva.

MNO
2011. 05. 17. 13:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értékelésük szerint az övék a világon az első sör, amely kiállja a súlytalanság próbáját: zamatos az élvezete az űrben is, pedig ott a nyelvpüffedés miatt az ízlelőbimbók kevésbé érzékenyek. Ezért aztán a két ausztrál a szokásosnál testesebbnek, ízesebbnek és erősebbnek mondja űrsörét. A próbaivás már megvolt, igaz, nem az űrben. Súlytalansági útszakasszal szolgáló repülőútra fizettek be Floridában, és a gépre magukkal vittek külön kóstoló embert egy gravitáció-szakértő személyében. Nem itták le magukat a sárga földig, bár a kóstolónak sikerült súlytalanság közben csaknem egy teljes liter űrsört felhajtania.

Az első nagy kihívás az üvegnek a szájon tartása volt. A második a sör „kicsalogatása” a palackból. Az űrsörfőzde további problémája, hogy a folyadék és a buborék nem különül el megfelelően súlytalanságban. Mindezek miatt a sör ugyan ízre jól vizsgázott, de további finomításra van szükség például fogyaszthatóságának megkönnyítésében, és kísérletek kellenek az alkohol hatásának teszteléséhez is súlytalanságban, mivel már repülőúton – kisebb gravitációban – is másként szívódik fel a szesz a szervezetben, mint a Földön.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.