Komoly károkat okozott a fagy Bács-Kiskun megyében

Bács-Kiskun megyében a burgonyaültetvényekben és a gyümölcsösökben is komoly károkat okozott a múlt heti két fagyos hajnal, helyenként a teljes idei termést „leszüretelte” – közölte a helyi kormányhivatal földművelésügyi igazgatója hétfőn az MTI-vel. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/782921" target="_blank"><strong>• Lehetetlenné tennék a pofátlan végkielégítések gyakorlatát</strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/782851" target="_blank"><strong>• Fagykár: kötelező biztosítást javasolnak a termelőknek is</strong></a>

MNO
2011. 05. 09. 18:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Farkas Zoltán tájékoztatása szerint a gazdák minden tőlük telhetőt megtettek, hogy megvédjék gyümölcsöseiket, ám a helyenként talajszint felett 2,5-3 méter magasan húzódó fagyhatár és a mínusz 4 Celsius-fokot elérő hajnali hőmérsékletek ellen már a permetezés, illetve a füstölés sem segített. A megyében május 5-én és 6-án tapasztalt fagyok Kiskunfélegyházától Kecskeméten át Kunszentmiklósig nagy területeket érintettek, és már az előzetes becslések alapján is jelentős veszteségeket okoztak a meggy-, alma-, szilva- és szőlőültetvényekben – tette hozzá a szakember.

Jelezte: pillanatnyilag is tart a károk felmérése, emellett folyamatosan érkeznek a gazdálkodók kárbejelentései. Annyi már most is látszik, hogy akadnak helyek, ahol az idei termés szinte teljesen elfagyott. Ráadásul ahol nem süllyedt 0 fok alá a hőmérséklet, ott is „megfáztak” a terméskezdemények, ezért intenzívebb gyümölcsritkulásra lehet számítani – fogalmazott a vezető, aki úgy vélte: a helyzet különösen azért szegte kedvét a termelőknek, mert a gyümölcsösök egyébként jól teleltek, a hideg évszakban keletkezett fagykárok mértéke nem volt számottevő. Bács-Kiskun megyében viszont a mostani fagyok után az idei sokak számára már a harmadik, elemi csapással sújtott esztendő öt éven belül – húzta alá.

Farkas Zoltán kitért arra is, hogy a szántóföldi növénykultúrák közül várhatóan a burgonya ugyancsak megsínyli majd a hideget. A gumók csírái sok helyen valószínűleg elfagytak. S bár ez a növények életképességét nem veszélyezteti, ám az új csírák képződése visszaveti a burgonya fejlődését, és legalább kéthetes késést idéz elő a termés betakarításában – fogalmazott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.