Kormányzati épületeket ért légicsapás a líbiai fővárosban

Két kormányzati épületet ért találat a líbiai fővárosban egy kedd hajnali NATO-légicsapásban – jelentették külföldi tudósítók a helyszínről. Egy miniszter közölte, hogy több tisztviselő megsebesült, a kormányszóvivő pedig kijelentette, hogy a NATO a felkelők kérésére támadta az épületeket. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/784526" target="_blank">• Robbanások hallatszottak</a></strong>

MNO
2011. 05. 17. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik épület a belbiztonsági szolgálaté, a másik a korrupció elleni küzdelmet irányító minisztériumé. Egymással szemben állnak az al-Dzsumhúríja sugárúton, egy lakó- és kormányzati negyedben, Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rezidenciája és főhadiszállása közelében. Az épületek reggel még lángokban álltak.

A népi ellenőrzési minisztériumnak a helyszínen nyilatkozó vezetője arról nem szólt, hány tisztviselő sebesült meg a támadásban. Músza Ibráhim kormányszóvivő ugyanott kijelentette: a líbiai felkelők szervezetének, a Bengáziban székelő Átmeneti Nemzeti Tanácsnak a vezetői – akik korábban a tripoli kormányzat tisztségviselői voltak – kérték a NATO-t a minisztériumi épület lerombolására, mert ott olyan dokumentumok találhatók, amelyek bizonyítják az illetők bűnrészességét korrupciós ügyekben.

Ebben a városrészben hétfőn kora este is robbanásokat lehetett hallani helyszíni beszámolók szerint. A líbiai állami televízió este arról számolt be, hogy a NATO légiereje katonai és polgári célpontokat támadott Tripoliban, továbbá a közeli Kaszr-Beni-Hasírban. A támadásban „anyagi károk keletkeztek, és áldozatok is vannak” – jelentette a tévé, de az állítólagos áldozatok számát nem közölte.

A NATO három héttel ezelőtt is csapást mért a Tripoli közepén fekvő Báb-el-Azizíja épületkomplexumra, Kadhafi főhadiszállására: akkor életét vesztette a líbiai vezető egyik fia és három unokája, de ő maga túlélte a támadást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.