Közép-Európában egyedülálló központot adtak át

A HungaroControl megnyitotta Közép-Európa első olyan légi szimulációs központját kedden Budapesten, amelyhez hasonló Európában is csak még egy, Párizs mellett van.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/782183" target="_blank"><strong>• Méltó szerephez kell jusson a hazai légiforgalmi irányítás</strong></a>

MNO
2011. 05. 10. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára a központ átadása alkalmából tartott ünnepségen fontosnak nevezte a létesítményt az európai egységes égbolt (Single Sky) létrehozása szempontjából. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a múlt héten írták alá a Single Sky megvalósításához fontos megállapodást a közép-európai funkcionális légtérblokkról (FAB CE).

A Magyarország mellett hat állam – Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Szlovénia és Szlovákia – légiforgalmi irányítását összehangoló FAB CE rendszerben a légiforgalmi irányítók nem az államhatáron „adják át” a repülőgépet a következő légiforgalmi szolgálatnak, hanem a légtérblokkon belül egységesen kezelik. Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatójának szavai szerint ezt segíti az új kutató-fejlesztő központ. Az új szimulációs központ (Center of Research, Development and Simulation – CRDS) beruházásának értékét a vezérigazgató nem kívánta elárulni, csak annyit mondott: listaáron mintegy egymillió euró a berendezések értéke. Korábban a Eurocontrol üzemeltetett Budapesten hasonló központot, amit az idén január 31-én bezártak. Ezeket az eszközöket vásárolta meg a HungaroControl.

Völner Pál államtitkár a megnyitóbeszédben hangsúlyozta, hogy a CRDS a regionális együttműködést is szolgálja, és reményét fejezte ki, hogy az a FAB CE „közös műhelye” lesz. A HungaroControl vezérigazgatója, Szepessy Kornél szavai szerint a légi forgalom növekedése és az integráció miatt egyre erősebb a kereslet egész Európában a megfelelő minőségű szimulációs kapacitások iránt. Európában csak Párizs mellett van ilyen nagyságú és technológiájú központ – tette hozzá.

Joe Sultana, a Eurocontrol áramlásszabályozási forgalmi igazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a központ nemcsak a régióban, hanem egész Európában a légi forgalmi szolgálatok együttműködésének fóruma lehet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.