Lemondott a különmegbízott

Lemond posztjáról George Mitchell, az Obama-kormány közel-keleti különmegbízottja, miután két éven át mérsékelt sikerrel próbálkozott tárgyalóasztalhoz ültetni az izraelieket és a palesztinokat – közölték pénteken Washingtonban amerikai kormányzati források.

MNO
2011. 05. 13. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 77 éves volt szenátor, aki közvetítőként kulcsszerepet játszott az észak-írországi békemegállapodás kidolgozásában, személyes okokkal indokolta döntését. Barack Obama amerikai elnök egyébként jövő csütörtökön, a washingtoni külügyminisztériumban tervezi ismertetni az Egyesült Államok új stratégiáját a megváltozott Közel-Keleten – egy nappal azt megelőzően, hogy a Fehér Házban fogadja Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt.

Az izraeli–palesztin közvetlen tárgyalások, amelyek újrafelvételét nagyban elősegítette Mitchellnek a közel-keleti fővárosok sorát érintő, ingázó diplomáciája, röviddel a tavaly szeptemberi, washingtoni újrakezdés után megszakadtak a zsidó államnak a megszállt területeken folytatott telepépítési politikája miatt.

A kialakult patthelyzet láttán az Egyesült Államok decemberben feladta a direkt tárgyalások ösztönzésére irányuló erőfeszítéseit és a különmegbízott azóta nem is járt a térségben. Barack Obama nemrégiben változtatott a közel-keleti ügyekben illetékes csapatán, és korábbi vezető tanácsadóját, Daniel Shapirót, akinek meghatározó szerepe volt az arab forradalmakra adott amerikai válasz kidolgozásában, nagykövetnek nevezte ki Izraelbe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.