Lenyűgözték a nyugati elemzőket a magyar kormány tervei

Két év óta nem látott mélypontra süllyedt a magyar állam csődkockázatát jelző mutató a nyugat-európai országok csődkockázatából képzett indexhez képest – írja a Bloomberg hírügynökség.

MNO
2011. 05. 16. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A befektetőket meggyőzte a kormány hiánycsökkentést célzó programja arról, hogy Magyarország sikerrel veszi fel a harcot az államadósság ellen további nemzetközi mentőcsomag nélkül. Közben a Merrill Lynch londoni elemzője elégedetten tért vissza budapesti látogatásáról – olvasható a Portfolio.hu-n.

A Bloomberg hírügynökség által rendszeresen közölt „A nap grafikonja” ezúttal Magyarországot emeli ki. A magyar 5 éves CDS-felár ugyanis 240 bázispontra csökkent a múlt hét végi állapot szerint, miközben tavaly év végén 378 bázisponton állt. A 15 nyugat-európai állam csődkockázatából képzett, a Markit által összeállított iTraxx SovX Western Europe Index eközben csupán 22 bázisponttal került lejjebb, 187 bázisponton fejezte be a múlt hetet.

„Le vagyok nyűgözve attól, amit Magyarországon az elmúlt fél évben láttam a strukturális reformokat illetően. Meglátásom szerint nincs még egy olyan ország a régióban, amelyik ilyen ambiciózus tervekkel rendelkezne” – fejtette ki a Bloombergnek Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland londoni feltörekvő piaci elemzője.

Közben Raffaella Tenconi, a Bank of America Merrill Lynch londoni elemzője is kedvező véleményt fogalmazott meg hétfőn kiadott, múlt heti budapesti látogatásáról szóló beszámolójában – írja a Portfolio.hu. „Elégedettek vagyunk azzal, hogy a várakozásainkkal összhangban zajlik a reformintézkedések végrehajtása” – írja az elemzőház szakértője, miután múlt héten hazai befektetőkkel és döntéshozókkal találkozott Budapesten. „A magyarországi látogatásunk is megerősítette azonban azon nézeteinket, miszerint a költségvetési konszolidációt számos kihívás övezi a gyenge belső kereslet miatt, így a pénzügyminisztérium nem sok hibát véthet” – figyelmeztet Tenconi.

A teljes cikk itt olvasható.

(portfolio.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.