Magasabb fizetéssel az aránytalanságok ellen

Az orvosi ellátással kapcsolatos viták közepette kezdődött meg kedden Kielben a német orvosok országos kongresszusa.

MNO
2011. 05. 31. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az immár 114. ilyen jellegű tanácskozáson napirendre kerülnek az egészségügyi ellátás legalapvetőbb kérdései, és a leköszönő Jörg-Dietrich Hoppe helyett új vezetőt választanak a német orvosi kamara élére.

Az egészségügy terén az egyik legégetőbb probléma az orvosi ellátás kérdése. Szakértők szerint ebben a vonatkozásban felemás a helyzet. Míg a nagyvárosokban, illetve azok központi körzeteiben túlkínálat van a családi orvosokból, vidéken, illetve a kórházakban orvoshiány tapasztalható. Általános a vélemény, hogy a kialakult aránytalanságon mindenképp változtatni kell. Az orvosi kamara szerint a kórházakban több mint 10 ezret tesz ki a betöltetlen orvosi állások száma, és ebből fakadóan az ott dolgozó orvosok erősen túlterheltek. Ezt bizonyítja az egész országban terjedő hasmenésjárvány is.

A kamara szerint meg kell találni annak eszközeit, hogy javítsák az orvosi ellátást vidéken is. Értesülések szerint ezt célozza az a törvénytervezet, amelynek részleteit Daniel Bahr egészségügy-miniszter ismerteti a négynapos kongresszuson. Az úgynevezett ellátási törvény célja az lenne, hogy különböző ösztönzőkkel, adott esetben magasabb fizetéssel csökkentsék a kialakult aránytalanságokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.