Magyar Szent György-lovagok avatása Passauban + Kép

Évszázados tradíció elevenedik meg minden év május 14. körül a passaui Kloster Niedernburd ősi falai között, ahol I. István felsége, a boldoggá avatott Gizella királyné hamvai is nyugszanak. A visegrádi székhelyű Szent György Lovagrend hagyományosan itt avatja fel és veszi soraiba az arra érdemessé vált tagjait.

Pintér Patrick
2011. 05. 16. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén május 14-én megrendezett jeles eseményen ott volt Mydló Tamás, a Magyar Köztársaság müncheni főkonzulja is. A kolostori templomban a meghívottak és a város történelmi emlékeit kutató, az esemény hírére odagyűlt érdeklődők előtt Cseke László, a Szent György Lovagrend kancellárja tíz új tagot fogadott lovaggá a középkori szertartásoknak megfelelő külsőségek között. Köztük tiszteletbeli „lovagdáma” lett Elisabeth Schosser, a müncheni Magyar–Bajor Fórum elnöke. Az ismert politikus asszony az említett szervezetben a hazánk és Bajorország közötti kétoldalú kapcsolatok fejlesztése terén munkálkodik eredményesen évtizedek óta. Az utóbbi időkben pedig Kolontár megmentéséért humanitárius téren tett igen sokat. Szertartásos kardérintéssel avatták még lovaggá többek között Csizmadia Bencét, aki 21. életévével a rend legfiatalabbja.


Fotó: Interpress München, Mydló Tamás, a Magyar Köztársaság müncheni főkonzulja és a tiszteletbeli lovagdámává avatott Elisabeth Schosser, az ünnepség keretében koszorút helyeztek a passaui Niedernburg-templomban Gizella királyné sírjára. Háttérben a Szent György Lovagrend európai prominensei állnak.


Több rendtag sokéves aktivitását kitüntetéssel ismerték el ebből az alkalomból. A magyarországi származású Krekk Lajos müncheni vállalkozó ugyancsak Kolontárért ma is folytatott tevékenységéért az Első osztályú Szent György-lovagkeresztet vehette át. A müncheni Georg Engel pedig a Lovagrend sajtó nagypriorja címet viselheti az ünnepség dátumától.

A Szent György Lovagrend elmúlt éves tevékenységéről az ünnepség keretein belül dr. Lénárd Sándor kancellárhelyettes számolt be. Felsorolta a „Ritterek” munkálkodásának eredményeit és vázolta a következő terveket. Mint hangsúlyozta, a rend mindenekelőtt tradícióihoz illően humanitárius akciókat szervez a szegénysorsúakért és elesettekért – mint azt teszik évszázadok óta – határainkon belül és túl, az érintettek népi-nemzeti hovatartozása és hit szerinti megkülönböztetése nélkül. Ezekre a humanitárius tettekre számtalan formában és módon minden évben jelentős, adományokból származó összegeket fordítanak. A résztvevők a Passau társadalmi életében is jelentős éves eseményt ünnepélyes összejövetellel zárták, amelyet a Szent György Lovagrend tagjai – példamutató módon – a saját zsebükből finanszíroztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.