„Magyarország az értékteremtő munkán alapul”

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint bár lesznek módosító indítványok, de támogatják azt az irányt, hogy aki munkaképes korú, az munkából származó jövedelemből éljen.

MNO
2011. 05. 16. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KDNP alelnöke az MTI kérdésére hétfőn azt mondta, hogy a kormányprogram megalkotásakor is támogatták ezt az irányt. Bár várhatók a javaslathoz módosító indítványok, de támogatni fogják az alkotmánymódosítást is – jelezte Rétvári Bence. Kifejtette: a javaslat lényege, hogy a munkaképes korú, egészséges emberek a munka világába térjenek vissza és helyezkedjenek el. Magyarországon nagyon sok életerős és még messze, akár két évtizeddel a nyugdíjkorhatár előtt lévő ember él állami ellátásokból, miközben tudnának munkát vállalni, mert a képességeik megvannak erre – fogalmazott. Kiemelte: az indítvánnyal meg szeretnék védeni azok juttatásait, akik valóban rokkantság vagy más egészségügyi okok miatt nem képesek a munkavégzésre. Akik pedig képesek a munkavégzésre, azok ne állami ellátásból éljenek, hanem munkával szerzett jövedelemből, mert „Magyarország az értékteremtő munkán alapul” – mutatott rá.

Hétfőn az MSZP, majd a KDNP képviselői is kivonultak a parlament alkotmányügyi bizottságának üléséről, a fideszes Lázár János és Balsai István pénteken beterjesztett két törvényjavaslatának megvitatása közben. Rubovszky György ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére azt mondta, hogy Cser-Palkovics András ülésvezetési stílusa ellen kívántak tiltakozni, és nincs tartalmi kifogásuk a javaslat ellen.

Lázár János és Balsai István pénteken terjesztette az Országgyűlés elé alkotmánymódosítási javaslatát, amely rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők is részesülhessenek nyugdíjban. A javaslat indoklása arra utal, hogy ez például a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulására vonatkozhat. A módosítás szerint „az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.