Magyarországon keresztül szállították a doppingszereket

Doppingszerekkel kereskedő nemzetközi hálózatot buktatott le a spanyol rendőrség, amely szerint a bűnszervezet többek között Magyarországon keresztül csempészte be az illegális anyagokat Spanyolországba.

MNO
2011. 05. 17. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az akció során 26 embert vettek őrizetbe, közöttük egy veterán kerékpárcsapat vezetőjét is. A nyomozás során kiderült, hogy a gyanúsítottak az interneten kereskedtek illegális anyagokkal, többek között anabolikus szteroidokkal, növekedési hormonokkal, a vérdoppingnál használt EPO-val, illetve potencianövelő szerekkel.

A rendőrség keddi bejelentése szerint a bűnszervezetet hét brit állampolgár vezette, őket Marbellán vették őrizetbe. A több városban megtartott házkutatások során a hatóság 700 ezer különböző, hamisított gyógyszerre bukkant, valamint Alicante közelében megtalált egy illegális laboratóriumot is, ahol a tiltott anyagokat csomagolták és készítették elő a szállításhoz. A lefoglalt hormonkészítmények fekete piaci értékét 3,5 millió euróra (kb. 930 millió forint) becsüli a rendőrség.

Az ügyben érintett kerékpárcsapattal kapcsolatban a hatóság nem árult el konkrétumokat, de a gárda vezetőjét és további három gyanúsítottat azzal vádolnak, hogy nagy mennyiségű EPO-val kereskedtek. Az anyag Kínából, Indiából és Törökországból érkezhetett, és közvetítők segítségével Magyarországon, Nagy-Britannián és Németországon keresztül juthatott el Spanyolországba.

A spanyoloknál az elmúlt években két doppingbotrányra derült fény: 2006-ban a kerékpársportot, tavaly pedig az atlétikát árnyékolta be az illegális szerekkel való kereskedelem. Ezekben az ügyekben feltehetőleg az orvos Eufemiano Fuentes volt a kulcsfigura.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.