Már csak két nap van, péntek este lejár az adóbevallási határidő

A 2010. évről szóló személyijövedelemadó-bevallásokat május 20-án, pénteken éjfélig kell benyújtani – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

MNO
2011. 05. 18. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell adóbevallást benyújtania annak a magánszemélynek, akinek az adóját a munkáltatója állapítja meg, illetve annak sem, aki a 2010. évben nem szerzett adóköteles bevételt – áll a közleményben. Amennyiben valaki május 20-ig önhibáján kívül eső okból nem nyújtotta be a bevallását, akkor az akadály megszűnését követő 15 napon belül kell bevallást tennie. Késedelmét igazolási kérelemmel mentheti ki, amelyet a bevallással egyidejűleg kell benyújtania. Ha az állami adóhatóság helyt ad az igazolási kérelemnek, mulasztási bírságot nem szab ki.

Ugyancsak május 20-ig kell megfizetni a bevallásban megállapított pótlólagos személyi jövedelemadót. A 100 forintot el nem érő tartozást nem kell megfizetni. További előírás az, hogy ha a magánszemély személyijövedelemadó-fizetési kötelezettsége nem éri el a 100 ezer forintot, akkor a 1053-C lap utolsó blokkjában nyilatkozatával választhatja, hogy azt legfeljebb négy hónapon keresztül egyenlő részletekben fizeti meg. Az esetleges tartozását a magánszemély belföldi bankszámlájáról történő átutalással, az adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatain bankkártyás fizetés útján, illetve postai készpénz-átutalási megbízással is teljesítheti. Postai átutaláshoz csekket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain lehet igényelni.

Május 20-ig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról is. Amennyiben a magánszemély már benyújtotta a bevallását, és ahhoz rendelkező nyilatkozatot nem csatolt, lehetősége van arra, hogy az említett határidőig a bevallásától függetlenül rendelkezzen. A rendelkező nyilatkozaton fel kell tüntetni a civil szervezet adószámát, illetve az egyház, költségvetési előirányzat technikai számát, és a rendelkezést zárt borítékban elhelyezve postán vagy személyesen kell eljuttatni az adóhatósághoz.

A NAV felhívja a figyelmet arra, hogy ha a magánszemély május 20-ig nem fizeti meg a személyi jövedelemadóját, vagy arra nem kap legfeljebb 12 havi részletfizetést, akkor a rendelkezés érvénytelennek minősül. A személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának megkönnyítése érdekében a NAV központi ügyfélszolgálatai május 20-án, pénteken rendkívüli nyitva tartással este 18 óráig állnak az adózók rendelkezésére, a budapesti ügyfélszolgálatok már május 18-án, szerdán is este 18 óráig várják az adózókat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.