Már temetést sem lehetett tartani a belvíz miatt

A csatornázási program idei lezárásával és egy gyűjtőcsatornák építésére benyújtott pályázat sikerével jelentősen javulhat Hajdúböszörmény belvízi helyzete; a város több részén a tavalyi csapadékos időszakban hetekig másodfokú készültséget kellett fenntartani.

MNO
2011. 05. 17. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A város csatornázási programjának idei lezárultával 4200 ingatlan – a város több mint egyharmada – köthet rá a szennyvízcsatornára, ez a talajvíz jelentős csökkenésével jár – mondta Ficsor László, a város jegyzője kedden sajtótájékoztatón, Hajdúböszörményben. Kiemelte: ennél is fontosabb az a 300 millió forintos pályázat, amellyel az Észak-alföldi regionális operatív program keretéből megépíthetnék a városi belvízelvezető rendszer fő gyűjtőereit. Ezekkel a programokkal a 33 ezer lakosú város több részén teljesen megoldódhat a belvízhelyzet – tette hozzá.

Sári Béla, a városi kegyeleti szolgáltatásokat végző Paraklétosz Nonprofit Kft. ügyvezetője rámutatott arra: a város legnagyobb temetőjének a negyedében nem lehet koporsós temetéseket tartani a talajvíz magas szintje miatt. Tavaly mintegy 330 temetés volt itt, köztük 40 hamvasztásos, utóbbiak többségét a belvízhelyzet miatti kényszer tette szükségessé. Kitért arra: egy új temető kialakítása több száz millió forintot emésztene fel, így a jelenlegi helyen kell biztosítani a megfelelő kegyeleti szolgáltatásokat.

Hajdúböszörmény önkormányzata azt tervezi, hogy a református egyházzal közösen pályázik forrásokra a temető belvízhelyzetének megoldása érdekében, de ennek idejét az ügyvezető még nem tudta megmondani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.