Még a választás előtt kitörhet a mindent elsöprő vihar?

Súlyos aránytalanságokkal és a gazdaság túlhevülésével kénytelen szembenézni Törökország, ahol júniusban tartanak parlamenti választást. Az országban az egyik legfőbb probléma az alacsony foglalkoztatottság és a felpörgő infláció, valamint hogy az arab világban lezajlott változások miatt jelentős kintlévőségei maradtak a török cégeknek.

Kovács András
2011. 05. 14. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan harmadik ciklusát kezdheti meg a kormányzó Igazság és Haladás Párt (AKP) a júniusi törökországi parlamenti választást követően, annak ellenére, hogy sokakat zavar a párt autokratikus hatalmi stílusa. Az AKP népszerűségének egyik legfőbb oka, hogy sikeresen kezelik a gazdasági kérdéseket. A mostani kormánypárt 2002-es hatalomra kerülése óta rendkívül eredményes korszakot tudhat maga mögött Törökország, míg az ellenzékre a korábbi időszakok krízisének az árnya vetül.

A számok tényleg meggyőzőek, mivel a 2009-es visszaesést követően Törökország a G20-ak államai közül a harmadik legnagyobb bővülést tudhatta magáénak. Egyetlen török bank sem omlott össze a világgazdasági válság során és az infláció sem szabadult el az elmúlt években az erős lírának köszönhetően. „Az én életemben most először történt meg az, hogy ugyanakkora az infláció a hazánkban, mint Nagy-Britanniában” – dicsekedett Erdem Basci, a török központi bank új vezetője. Hozzátette, hogy a török gazdaság hajója stabil, azonban a tengerek változékonyak, míg egy vihar vélhetően bármikor kitörhet.

Fenntarthatatlan számok

Ahmet Akarli, a Goldman Sachs (GS) egyik közgazdásza úgy fogalmazott, hogy a gazdasági egyensúlytalanságok egyre jobban felhalmozódnak, míg a pénzügyi sérülékenység egyre növekszik. Rámutatott arra is, hogy a fiskális és monetáris ösztönzők fönntartása túl hosszú ideje tart. Akarli úgy számolt, hogy a bérek 18 százalékkal, a belföldi kereslet 25 százalékkal és a hitelek 30-40 százalékkal növekedhetnek idén, amely számok fenntarthatatlanok.

A két legsúlyosabb gondot az infláció és a folyó fizetési mérleg hiánya okozhatja. A GS számításai szerint az infláció az év végére 7,5 százalékra növekedhet, míg a folyó fizetési mérleg hiánya márciusban az éves GDP 8 százalékát is elérhette. A választásokat követően a kormányra egyre nagyobb nyomás fog helyeződni, hogy szigorítsa fiskális politikáját, valamint hogy a központi bank emelje az alapkamatot.

Itt mélyebb problémák is vannak

Egyelőre nem tűnik könnyű feladatnak a felforrósodott török gazdaságot lehűteni. A központi bank tavaly csökkentette a kamatlábakat és növelte a kötelező tartalékrátákat a hazai és külföldi bankok számára. Úgy tűnik, ez nem nagyon vált be, és a központi bank kamatemelésbe kezd majd. Törökországba mégis folyamatosan érkezik a tőke, amely túlzottan lazává teszi a monetáris kondíciókat. A tartalékolási kötelezettségek további emelésének nem biztos, hogy elég hatása lesz a lassú fogyasztói hitelezésre. Ha a kamatlábak világszerte elkezdenek emelkedni, főként az Egyesült Államokban, akkor a külső finanszírozás kiszáradásával lesz kénytelen szembenézni Törökország.

Az igazság az, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya mélyebb gazdasági problémákat mutat. Az államháztartás helyzete stabilnak tekinthető, mivel az államadósság aránya csupán a GDP 40 százalékára tehető. A kormány azonban nem rendelkezett elég bátorsággal ahhoz, hogy többek között csökkentse a minimálbér összegét, visszaszorítsa a feketegazdaság arányát és növelje a versenyt az energia és egyéb árak csökkentésével. A 44 százalékos foglalkoztatottsági ráta a legalacsonyabb az OECD országai közül és Törökország rendelkezik a legrosszabb termékpiac-szabályozással. Ezek a hiányosságok még inkább kirívóak egy olyan országban, ahol a népesség gyors növekedése miatt legalább évi 5 százalékos bővülés szükséges a munkanélküliség szinten tartásához.

A júniusi választás azonban nem csupán az egyik forrása a politikai bizonytalanságnak. Az „arab tavasz” sok fontos török céget hozott nehéz helyzetbe. Líbiában 14 milliárd dollárnyi kintlévőség fagyott be, míg több szíriai beruházást el kellett halasztani. Ezen okokból kifolyólag a következő kormánynak mindenképpen javítani kell Törökországnak az Európai Unióval megkopott kapcsolatain, mivel még mindig az az ország legnagyobb exportpiaca.

(The Economist)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.