Még keményebb megszorításokat ígérnek

Választási győzelme esetén a portugál ellenzék vezető jobbközép pártja keményebb megszigorításokat hajt végre, mint amiben a leköszönő szocialista kormány egyezett meg az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal a 78 milliárd eurós segélycsomag fejében.

MNO
2011. 05. 09. 5:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedro Passos Coelho, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, aki vasárnap ismertette választási programját a párt országos tanácsa előtt, leszögezte, hogy teljes mértékben tiszteletben fogják tartani az Európai Bizottsággal, a valutaalappal és az Európai Központi Bankkal kötött megállapodás céljait. Közölte, hogy kormányra kerülése esetén gazdasági modellváltást hajt végre, szigorúan megnyirbálja a költségvetési kiadásokat és felfüggeszti a nagy infrastrukturális beruházásokat. A következő kormánynak meg kell kezdenie a konkrét kiigazításokat – mondta a pártelnök, hozzátéve, hogy az elvártnál is jelentősebben kell csökkenteni az állam túl nagy szerepvállalását a gazdaságban és a társadalomban.

Az európai pénzügyminiszterek várhatóan május közepén hagyják jóvá a segélycsomagot, amelyért cserébe szigorú gazdaságpolitikát és szerkezeti reformokat várnak el, hogy az államháztartási hiány mértékét GDP-arányosan a tavalyi 9,1 százalékról 3 százalékra szorítsák le. Pedro Passos Coelho a köztisztviselők számának komoly csökkentése mellett azt ígérte, hogy a miniszterek száma nem lesz több tíznél, a tanácsadók számát felére mérséklik és a parlamenti képviselők számát 230-ról 181-re viszik le.

A privatizálásra váró állami tulajdonok körébe bevonnák a vízszolgáltatást biztosító közüzemi csoportot (Aguas de Portugal), a Caixa Geral de Depósitos (CGD) nevű bankcsoport, valamint a közszolgálati audiovizuális média egy részét, illetve a Lusa hírügynökséget is. A gazdasági versenyképesség fokozása és a munkahelyteremtés érdekében a PSD a munkaköltségek csökkentését ajánlja a munkaadói terhek csökkentése révén, amit más adókkal kompenzálnak majd. Emellett módosítanák a munka törvénykönyvét, hogy rugalmasabb legyen a munkaerőpiac.

Az igazságügyben, a szociális politikában, a társadalombiztosításban és az oktatásügyben is lépni akar a szociáldemokrata párt – mondta Passos Coelho, aki személy szerint a szabad választás hívének mondta magát az oktatás és az egészségügy terén, visszautasítva ugyanakkor „mindennemű előítéletet az állami és a magánszolgáltatással kapcsolatban”.

Portugáliában június 5-én tartanak előre hozott parlamenti választást, s a közvélemény-kutatások szerint a szociáldemokraták esélyesek a győzelemre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.