Albin 2024. március 1.
logo

Pedofil óvodai alkalmazottra csapott le a rendőrség Újbudán

Megállapodtak Pakson a bérekről

MNO
2011.05.17. 15:51

Tíz tárgyalási forduló eredményeként aláírták a bérmegállapodást a paksi atomerőműben. A dolgozók átlagkeresete minimum négy százalékkal, ezen belül az alapbérük három százalékkal nő – közölte kedden Lőrincz László.

Az atomerőműben működő legnépesebb szakszervezet, a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (Padosz) elnöke elmondta: „nyer-nyer” típusú megállapodást sikerült kötniük, mindkét fél tett engedményeket. Az ágazati, majd az MVM vállalatcsoporti megállapodásokat követően, április 29-e után nyílt arra lehetőség, hogy Pakson is leüljenek a tárgyalóasztalhoz. A négyszázalékos átlagkereset-fejlesztésben már felsőbb szinteken megállapodtak, a szakszervezeteknek ezen belül volt mozgásterük – húzta alá Lőrincz László.

Pakson a keret nagy része – három százalék – alapbérfejlesztés, a fennmaradt egy százalék felét a teljesítményértékelési és kompetenciarendszer, felét az ösztönzési rendszer teszi ki. Lőrincz László szerint az alapbér emelése „értékesebb”, mint a mozgó elemeké. A bérfejlesztés 2011. január elsejétől hatályos. A mostani megállapodás nem terjedt ki a béren kívüli juttatásokra, amelyekről már korábban megegyeztek, mivel ezeket az év minden hónapjára szükséges elosztani. A juttatások értéke is négy százalékkal nőtt az év elejétől.

Lőrincz László arról is beszámolt, hogy az adó- és járulékváltozások miatt már végrehajtottak az idén egy bérkorrekciót. Kompenzációt kaptak azok a dolgozók, akiknek az egykulcsos jövedelemadó és a családi adókedvezmény miatt csökkent a jövedelmük. Novemberben újabb felülvizsgálatra kerül majd sor, amikor a tényleges inflációt figyelembe véve igyekeznek újabb korrekciót elérni, ha az szükséges. A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a munkáltatóval kötött bérmegállapodás körülbelül 2500, az említett korrekció mintegy 300 dolgozót érint.

Jelezte, hogy a Padosz nemcsak a Paksi Atomerőmű Zrt.-nél, hanem annak beszállítóinál is érdekelt. Ezeknél a cégeknél a bérfejlesztés mértéke ugyanakkora, de tartalma nem minden esetben egyezik meg. Lőrincz László szólt arról, hogy osztályvezetői szint fölött nem kapnak béremelést az atomerőmű dolgozói. Hozzáfűzte, hogy ez azonban nem a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokon dőlt el, a tulajdonos zárta ki a bérfejlesztésből a legfelső vezetői szinteket.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.