Megegyeztek a jemeni elnök távozásában

Távozásáról szóló megállapodásban egyezett meg szerdán Ali Abdalláh Száleh jemeni elnök és ellenzéke, s az erről szóló okmányt még a nap folyamán aláírják – közölte egy ellenzéki vezető.

MNO
2011. 05. 18. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Perzsa (Arab)-öböl melletti hat államot tömörítő Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) közvetítésével létrejött egyezmény szerint a 33 éve hatalmon lévő Száleh egy hónapon belül távozik tisztségéből, s posztját az alelnöknek adja át, aki kiírja az elnökválasztást. Az egyezmény aláírásának hírét az elnök egyik tanácsadója is megerősítette az al-Arabíja hírtelevízió szerint. Az eseményre már a múlt hét végén Szanaába érkezett Abdel-Latíf az-Zajáni, a GCC főtitkára.

Az utolsó pillanatig folyt az alkudozás arról, ki és milyen minőségben írja alá a már áprilisra elkészült megállapodást. Végül az az egyezség született, hogy a kormány nevében Ali Abdalláh Száleh ír alá mint elnök és mint a kormányzó párt vezetője. A három hónapja az utcákon tüntetők közül azok, akik Száleh azonnali távozását akarják, elégedetlenek a megállapodással, s jelezték, hogy folytatják tiltakozásukat. Szerdán lezárták az ország legnagyobb vörös-tengeri kikötőjét, Hodeidát, ahol szünetel a hajóforgalom, két nagyvárosban, Taizzban és Ibb-ben pedig a dolgozók nagy része által támogatott sztrájkkal bénították meg az életet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.