Megfizethető biztonságot szeretnének

Kisebb, „olcsóbb” és korszerűbb hadsereget tervez az új német védelmi miniszter.

MNO
2011. 05. 18. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thomas de Maiziere – aki március elején vette át a tárca irányítását a doktori disszertációjával kapcsolatos plágiumbotránya miatt lemondani kényszerült Karl-Theodor zu Guttenberg helyett – szerdán ismertette a haderőreform fő elemeit. Ezek lényege, hogy a hadsereg létszámát a jelenlegi 220 ezerről 175-185 ezerre csökkentik, és mintegy 20 ezerrel csökken a hadsereg kötelékében dolgozó polgári alkalmazottak száma is. A védelmi miniszter „olcsóbb” hadsereget ígért, de hangsúlyozta, hogy a költségmegtakarítás nem mehet a biztonság, illetve a képességek rovására.

Thomas de Maiziere – aki korábban a Merkel-kormány belügyminisztere volt és a kancellár egyik legfőbb bizalmasának számít – tulajdonképpen a haderőreform második szakaszát hirdette meg. Az első még az előd, Karl-Theodor zu Guttenberg nevéhez fűződik, és annak középpontjában a fokozatosan hat hónapra csökkentett általános hadkötelezettség 2011. július 1-jei hatállyal történő megszüntetése állt. Guttenberg ugyancsak kisebb és költségtakarékosabb haderőt ígért, e célok végrehajtása azonban az utódra vár.

Az általános hadkötelezettséget a hivatásos haderő váltja fel, amit kiegészít egy 12-től 23 hónapig terjedő, önkéntes katonai szolgálat. Thomas de Maiziere szerint a végső cél a mintegy 170 ezer fős hadsereg, ami még körülbelül 5000 önkéntessel bővülne. „Nagy érdeklődés” esetén ugyanakkor ez a szám növekedhet.

Az ország biztonságának garantálását a védelmi miniszter a legfőbb prioritásnak nevezte. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a biztonságnak megfizethetőnek kell lennie, azaz ésszerű gazdálkodásra van szükség. A tervezett megtakarításokkal kapcsolatban Thomas de Maiziere konkrét számot nem említett, kiszivárgott azonban, hogy az elődje által 2014-ig tervezett, mintegy nyolcmilliárd eurós spórolást túlzottnak tartja, ami árthat az ország biztonsági érdekeinek. Értésülések szerint a miniszter azt tervezi, hogy az országban az év végéig több katonai létesítményt bezárnak, a konkrét számot ezzel kapcsolatban később közlik.

Thomas de Maiziere a hadsereg feladatai között első helyen az ország biztonságának szavatolását említette. A többi között utalt a légtér és a tengeri határok védelmére, esetleges túszejtő akciók elleni fellépésre, valamint a természeti katasztrófák következményeinek elhárításában való közreműködésre. A miniszter hasonlóan fontosnak nevezte a szövetségesi kötelezettségek teljesítését a NATO-ban, és utalt a különböző békefenntartó, illetve humanitárius missziókban való részvételre is. A külföldi bevetésben alkalmazható katonák számát 10 ezerben határozták meg. Afganisztánban egyébként jelenleg több mint 4000 Bundeswehr-katona teljesít szolgálatot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.