Meghalt két magyar katona Afganisztánban + Videó

Közúti balesetben meghalt két magyar katona, négy pedig megsérült kedd délelőtt Afganisztánban – közölte a Honvédelmi Minisztérium. Hende Csaba honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította a két szerencsétlenül járt katonát. Egy katona válságos állapotban került kórházba, egy társuk súlyos, de nem életveszélyes, két társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett – tette hozzá a miniszter. <br />

MNO
2011. 05. 17. 15:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz frakció mély megrendüléssel értesült az Afganisztánban történt közúti balesetről, amelyben két magyar katona életét vesztette, négy társuk pedig megsérült – írta a képviselőcsoport az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. A Fidesz-frakció őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak és osztozik a családtagok fájdalmában. A megsérült katonáknak jobbulást, mielőbbi felépülést kívánnak. Tekintse meg a hírTV felvételét!


Kedden, magyar idő szerint 10.15-kor a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) konvojának egy gépjárműve felborult – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A közúti baleset következtében két magyar katona életét vesztette, négy társuk megsérült.

Az MH PRT logisztikai szállítást végzett, amikor Baglán tartományban, Mazar-e Shariftól mintegy 15 kilométerre előzés közben az egyik M–RAP MaxxPro típusú, speciális, aknák elleni védelemmel ellátott, páncélozott személyszállító gépjármű felborult. A gépjárműben összesen hat fő utazott, egy fő a helyszínen, egy katona kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. További egy fő súlyos-életveszélyes, egy fő súlyos, de nem életveszélyes, kettő fő könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az elhunyt és sebesült katonák hozzátartozóit a történtekről a Magyar Honvédség tájékoztatta. A honvédelmi miniszter, a Honvéd Vezérkar főnöke, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak. Hende Csaba honvédelmi miniszter a történtekről tájékoztatta a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

Hősi halottá nyilvánították az áldozatokat

A honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította azt a két magyar katonát, akik az afganisztáni Baglán tartományban haltak meg kedden magyar idő szerint délelőtt 10 óra 15 perckor. Hende Csaba azt is bejelentette: a baleset következtében egy katona válságos állapotban került kórházba, egy társuk súlyos, de nem életveszélyes, két társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.


Az öt járműből álló magyar katonai konvoj az afganisztáni Mazar-e Sharifból tartott Puli-Humriba tartott. A mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, melynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult.

A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt. A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy magyar szakaszvezető válságos állapotban került Mazar-e Sharif városának katonai kórházába.


Fotók: Máté Péter/Magyar Nemzet


Az elmúlt években már sok közlekedési szerencsétlenség történt azzal az amerikai MRAP típusú páncélozott járművel a közel-keleti hadszíntereken, amellyel kedden magyar katonák is balesetet szenvedtek, és ketten meghaltak – írta az fn.hu.

A portál szerint 2008-ban egy amerikai katonai jelentés a gépjármű felülvizsgálását indítványozta, mondván, könnyen borul, ám az amerikai hadseregnél nem vonták be ezt a típust, csupán a biztonsági öv használatát javasolták. 2007. november 7. és 2008. június 8. között 66 baleset történt amerikai katonák körében ezzel a gépjárműtípussal Irakban és Afganisztánban. Ebből mintegy 40 közlekedési szerencsétlenség vezetési hibából, valamint rossz útviszonyokból (rossz állapotú utak, hidak stb.) eredt. Öt amerikai katona például úgy halt meg, hogy csatornába zuhantak be a kocsijukkal, amelynek fogságából azonban nem tudtak kimenekülni. Az új típusú aknavédelemmel ellátott (MRAP) amerikai harcjárművek idén januárban érkeztek a mazari-sarifi táborba. A járműveket az USA ajánlotta fel a Magyar Honvédség részére.

(hírTV, HM, MTI, fn.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.