Megint bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 8 millió forintra bírságolta a Beck Reisen Kft. utazásszervező céget, mert az a hivatal szerint 2010-ben a fogyasztóknak egyiptomi, nílusi hajóutakról, illetve az éves Beck utazási klubtagságra vonatkozó nyereményekről megtévesztő tájékoztatást adott.

MNO
2011. 05. 16. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A GVH hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a hivatal megállapította, hogy a Beck Reisen Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott 2010 februárja és májusa között.

A hivatal tájékoztatása szerint a Beck Reisen Kft. 2010 februárja és áprilisa között több lapban megjelentetett keresztrejtvénnyel összefüggésben valótlan tájékoztatást adott a nyereményként feltüntetett nílusi hajóút felmerülő költségeiről.

A 2010 áprilisában és májusában számos fogyasztónak megküldött direkt marketing (DM) levelekben a fogyasztók arról kaptak tájékoztatást, hogy megnyertek egy 8 napos nílusi hajóutat, „garantáltan ingyen”; a levelekben a cég nem tett említést a hajóút igénybevételével kapcsolatban felmerülő egyéb költségekről.

A DM-levelekben arról is tájékoztatást kaptak a fogyasztók, hogy egyéves tagságot nyertek a Beck utazási klubba, amelynek értéke 35 ezer forint, a nyeremény pedig különböző előnyökkel jár a tagok számára. A GVH szerint ezzel a cég a „kiválasztottság érzését” akarta kelteni a fogyasztóban. A vállalkozás ügyfelei ugyanakkor automatikusan megkapták a klubtagságot, amelynek nem volt nyeremény jellege, és nem bizonyították a tagság nyújtotta kedvezmények körét sem.

A GVH közleménye kitér arra is: a bírsággal kapcsolatban tekintettel volt arra, hogy a vállalkozással szemben a versenytanács korábban már hasonló ügyben állapított meg jogsértést.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal február 7-én azt közölte az MTI-vel, hogy a Beck Reisen Kft. utazásszervezői tevékenység végzésére vonatkozó engedélyét visszavonó elsőfokú határozatát a másodfokon eljáró szerv helybenhagyta. A kft. nem folytathat utazásszervezői tevékenységet: utazásokat nem szervezhet és nem bonyolíthat le, köteles az elmaradt utazásokra befizetett előlegeket és részvételi díjakat a jogszabályi előírások szerint teljes összegben az utasoknak visszafizetni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.