Megkezdődött a balatoni vitorlásidény + Képriport

A balatonfüredi kikötőben felsorakozott vitorlások vezérhajójára, a 115 éves Kishamisra a Himnusz hangjaira felhúzták a nemzeti lobogót szombaton, megkoszorúzták a tó vizét, lövés dördült, s ezzel megkezdődött a 2011. évi vitorlásidény a Balatonon, egyben az év első, szezonindító versenye is, amelyre 187 hajóegység nevezett.

MNO
2011. 05. 14. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei esztendő az olimpia előtti utolsó év, amikor eldől, hogy részt vesz-e magyar hajóegység a londoni versenyeken – mondta köszöntőjében Straub Elek, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke. Hangsúlyozta, hogy négyezer igazolt vitorlásversenyző van a Balatonon, de e szép sportnak hódolók száma a tízezret is elérheti. Az elnök rámutatott arra, hogy ma már „gazdasági tényezővé” is vált a vitorlázás.

Bóka István (Fidesz–KDNP), Balatonfüred polgármestere, országgyűlési képviselő megnyitó beszédében a várost a vitorlázás „bölcsőjének és fellegvárának” nevezte. Emlékeztetett arra, hogy Széchenyi István 1846-ban „erről a füredi sétányról” indította útjára az első balatoni hajót, a Kisfaludy gőzöst, s innét startolt el 1867-ben az első vitorlás is, amikor megalakult a Balatonfüredi Yacht Egylet. A mai utód, a Yacht Club, az eredményeit tekintve „lassan két évtizede listavezető” a balatoni vitorlásklubok körében – tette hozzá, megjegyezve: szerinte valószínűleg lesznek a londoni olimpián füredi vitorlázók.

A polgármester hangsúlyozta, hogy az elmúlt években volt olyan szezon is, amikor öt nagy nemzetközi vitorlásversenyt rendeztek Füreden. A város érdekelt a vitorlássport fejlesztésében, az utánpótlás nevelésében, s jogos igénynek tartja az önkormányzat, hogy a jelenleg állami tulajdonban lévő helybeli vitorláskikötőket megkaphassa tulajdonba – mondta a vitorlabontó ünnepségen Bóka István, aki ezt követően megnyitottnak nyilvánította a 2011. évi balatoni vitorlásszezont.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.