Megoldást keresnek „a francia társadalom rákfenéjére”

A francia jobbközép kormánypárt tíz nap múlva benyújtja törvényjavaslatát a nemzetgyűlés elé annak érdekében, hogy az úgynevezett aktív szolidaritási jövedelemben (RSA) részesülők heti öt óra közmunkát végezzenek a juttatásért cserébe – jelentette be Laurent Wauquiez Európa-ügyi államtitkár.

MNO
2011. 05. 09. 13:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban az állástalanoknak a munkanélküli segély megszűnése után is jár – jelenleg 466 eurós (123 ezer forintos) – havi juttatás, az RSA. Wauquiez a BFMTV hírtelevízióban vasárnap este „a francia társadalom rákfenéjének” nevezte a „segélyezési rendszerrel való visszaélést”. Jelezte: a közmunka bevezetése mellett a kormánypárt a szociális juttatások összegét a minimálbér 75 százalékában maximálná. A minimálbér összege jelenleg nettó 1073 euró (280 ezer forint).

Az államtitkár, aki a kormánypárt „szociális jobboldal” nevű platformja vezetőjeként nyújtja majd be a tervezetet, tarthatatlannak nevezte, hogy egy RSA-ból részesülő házaspár a szociális juttatásokkal együtt havonta több pénzt kap az államtól, mint a minimálbér. „Visszájára fordult a francia társadalom” – hangsúlyozta. Wauquiez azt is „rendellenesnek” tartja, hogy „Európa legnagyvonalúbb” támogatási rendszerében a külföldiek „túl könnyen részesülnek a különböző szolidaritási lehetőségekből”. Az államtitkár szerint legalább ötévi franciaországi munkavállalást kellene megkövetelni ahhoz, hogy egy külföldinek is járhassanak a szociális juttatások. A kormánytag szerint a javaslatokat kísérleti jelleggel még a 2012-es elnökválasztás előtt bevezeti a kormány, hogy azok eredményét meg lehessen vitatni a kampányban.

A bejelentés hétfőn óriási tiltakozást váltott ki a baloldali ellenzék és a szakszervezetek részéről. Manuel Walls, a Szocialista Párt képviselője elfogadhatatlannak nevezte, hogy miután az állam nem képes szembenézni a válság miatt növekedő munkanélküliséggel, a kormány a szociális juttatást igénylőket bűnbakként használja, és az állástalanokat teszi felelőssé a társadalmi bizonytalanságért.

Nicole Maestracci, a társadalmi beilleszkedést és befogadást támogató egyesületek nemzeti szövetségének vezetője szerint az államtitkár „demagóg” nyilatkozata a „realitásérzék teljes hiányáról” tanúskodik. Az RSA-t ugyanis a jelenlegi kormány vezette be annak érdekében, hogy az egyszülős családok kilábalását segítse a szegénységből. Az 1,9 millió jogosult közül azonban jelenleg csak 600 ezren igényelik ezt a juttatást. A többség nem is tud róla, vagy fogalma sincs a bonyolult igénylési eljárás adminisztratív menetéről – mondta Maestracci a France Info hírrádióban. Szerinte az államtitkárnak nincsen igaza, amikor rendszeres visszaéléseket emleget, mert a legutóbbi tanulmányok kimutatták, hogy a szociális támogatást igénylőknek alig 2,5 százaléka „csaló” Franciaországban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.