Mégsem akar népszavazást az entitás elnöke

Korábbi nézeteit felülvizsgálva mégsem tartja feltétlenül szükségesnek a boszniai szövetségi bíróság és ügyészség létjogosultságát megkérdőjelező népszavazás megtartását a boszniai Szerb Köztársaságban (RS) az entitás elnöke, miután ígéretet kapott Brüsszeltől arra, hogy átalakítják a központi igazságszolgáltatást.

MNO
2011. 05. 13. 14:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milorad Dodik boszniai szerb elnök pénteken tárgyalt Banja Lukában Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. A megbeszélés után közösen tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a beharangozott népszavazást „jelen szakaszban nem szükséges” megtartani, s ezért felkéri az entitás parlamentjét, hogy vegye fontolóra a „legújabb fejleményeket”.

„Bízom a (parlamenti) támogatásban, mert az EU kész átalakítani a boszniai igazságügyi intézményeket” – mondta. Dodik szerint Catherine Ashton ígéretet tett arra, hogy az EU bizottságot hoz létre, amely párbeszédet kezdeményez a boszniai szövetségi igazságszolgáltatás átalakításáról, s figyelembe veszi a szerb hatóságok követeléseit.

Ashton örömét fejezte ki amiatt, hogy Dodik kötelezettséget vállalt a referendumról való lemondásra. Meggyőződését fejezte ki, hogy a párbeszéd kézzelfogható megoldást ad a felmerülő problémákra, és az uniós integráció útjára tereli az országot. A boszniai szerb parlament még április közepén hagyta jóvá a szövetségi bíróság és igazságszolgáltatás legitimitását megkérdőjelező népszavazás kiírását.

Banja Luka azt sérelmezte, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszék tehermentesítésére megalakult testületek elfogultak, és kizárólag a szerbeket vonják felelősségre az 1992 és 1995 közötti boszniai háború idején elkövetett bűnökért. Milorad Dodik a minap még arról beszélt, hogy az RS semmi szín alatt nem áll el a referendumtól.

Valentin Inzko, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője pedig arra figyelmeztetett hétfőn, hogy Bosznia a délszláv háború lezárása óta egyik legsúlyosabb politikai válságát éli meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.