Megsüllyedt ország – Mindennap elárasztja őket a víz

Komoly dagályveszéllyel kell szembenézniük mindennap a márciusi földrengés miatt elmozdult japán partok városainak.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/782900" target="_blank"><strong>• Ideiglenesen leállítanak egy atomerőművet Japánban</strong></a>

MNO
2011. 05. 09. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szigetország északkeleti partvidékén elterülő településeknek mindennap szembe kell nézniük az áradásokkal, mivel a megváltozott földrajzi körülmények miatt túlságosan alacsonyan fekszenek, és a földrengés okozta szökőár a védőgátjaikat is jelentősen megrongálta. Az amerikai földtani intézet (USGS) szakértőinek márciusi közlése szerint a Richter-skála szerinti 8,8-as erősségű földrengés miatt mintegy 2,4 méterrel mozdultak el az ázsiai ország fő szigetének partjai.

A szakemberek szerint a földkéreg 400 kilométer hosszú és 160 kilométer széles területen mozdult meg, és a tektonikus lemezek több mint 18 métert csúsztak el. Onagava és Keszennuma kikötővárosokban a dagály mindennap végigsöpör az elhagyatott utcák romos házai és raktárépületei között. A szigetország északkeleti részén elterülő Isinomaki város egyik szeglete azon kevés területek közé tartozik, amely szerencsés földrajzi fekvésének köszönhetően megmenekült a szökőár pusztításától. A helyi lakók többsége ezért nem hagyta el otthonát, mára azonban új megpróbáltatásokkal kell szembenézniük.

A város néhány része 5,3 méterrel mozdult el délkeleti irányba és 1,2 métert süllyedt. „Azt gondoltuk, hogy a süllyedés fokozatosan következik majd be és nem hirtelenjében” – mondta Imakiire Teszturo, a japán térképészeti intézet kutatója. A szakember szerint a késő 19. században megkezdett mérések óta ez volt az első alkalom, hogy egy földrengés elég erősnek bizonyult az egész ország elmozdításához. „Igyekszem még délután három óra előtt elintézni a bevásárlást és a ház körüli munkákat” – panaszolta a családjával együtt Isinomakiban élő 32 esztendős Kondo Takuja.

A helyi épületek többségét ugyan nem éri el a kiáramló víz, de dagálykor az utcák gyalog és autóval is járhatatlanná válnak, és az elárasztott szennyvízcsatornák miatt a mellékhelyiségeket sem lehet használni. Az Isinomakitól 340 kilométerre fekvő Tokió városának néhány része 24 centiméterrel mozdult arrébb a földmozgások miatt. A szakértők előrejelzései szerint az új állapotok állandósulni fognak a jövőben. Az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet szintén márciusi becslései szerint a természeti katasztrófa tíz centiméterrel mozdította el a Föld forgástengelyét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.