Megtalálták a magyar- és zsidóellenes falfeliratok szerzőit

A szlovák rendőrség megtalálta a tíz napja Érsekújváron megjelent magyar- és zsidóellenes falfeliratok szerzőit – közölte a keddi pozsonyi sajtó. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/782965" target="_blank"><strong>• Magyarellenes feliratok Érsekújváron</strong></a>

MNO
2011. 05. 17. 9:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több utcában megjelent feliratok felmázolásával két helyi lakost, egy 33 éves és egy 28 éves férfit gyanúsítanak. Renáta Cuháková, a Nyitra megyei rendőrkapitányság szóvivője közölte, hogy a két férfit fasiszta eszmék terjesztésével és más nemzetek elleni uszítással vádolják, tettükért négytől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik őket.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) egy hete feljelentést tett ismeretlen elkövető ellen az érsekújvári járási ügyészségen a nemzetgyalázó feliratok ügyében. A párt szerint „nem véletlen a hely és az időzítés, hiszen a közelgő népszámlálás alkalmával éppen Érsekújváron alakulhat ki olyan helyzet, amelynek következtében az ottani magyarság részaránya a 20 százalékos küszöb alá szorulhat”.

Az MKP a tettesek személyének kiderítését üdvözölte. Az MKP elítélte és intoleráns megnyilvánulásnak tekintette az érsekújvári incidenst. Ugyanakkor bátorságra és elszántságra szólította fel nemcsak az érsekújváriakat, „hanem nemzeti közösségünk valamennyi tagját, hogy a provokációk ellenére is büszkén vállalják anyanyelvüket, nemzetiségüket és vallási hovatartozásukat” – állt az MKP korábbi közleményében.

Alig két hete magyarellenes óriásplakátokat helyeztetett el Szlovákiában a Szlovák Nemzeti Párt (SNS). Az óriásplakátokon öles betűkkel hirdetik szlovákul: „Nebudme doma cudzincami!”, ami magyarul azt jelenti, hogy „Hazánkban ne legyünk idegenek!”. A főfelirat alatt ez olvasható: „Nechceme zit vo Felvidéku!”, azaz „Nem akarunk a Felvidéken élni!”. Az SNS plakátja arra buzdítja a lakosokat, hogy írják alá a párt petícióját, amelynek alapján népszavazás kiírását kezdeményeznék a szlovák nyelv kizárólagos használatáról a hivatalokban. Eddig mintegy 70 ezer aláírás gyűlt össze.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.