Mindenki másképp emlékszik a találkozókra

Az orvosi rendelőbe belépő betegek egyik leggyakoribb panasza a fejfájás, illetve ezen belül főként a migrén, ám orvos és beteg ezekre a találkozókra másképpen emlékszik – derítették ki egy amerikai kutatóintézet munkatársai.

MNO
2011. 05. 09. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai National Headache Foundation megbízásából a Harris Interactive kutatóintézet munkatársai 533 háziorvost kérdeztek ki, akik hetenként öt-tíz migrénes beteggel találkoznak rendelőjükben, valamint interjút készítettek 1218 pácienssel, akiket arra kértek, hogy idézzék fel az orvosi rendelőben tett látogatásuk emlékét: mit kérdezett panaszaikkal kapcsolatban az orvos, hogyan függött össze a vizit okával.

A betegek évente átlagosan hatszor voltak kezelőorvosuknál, tehát rendszeresen, ismételten találkoztak. A vizitek 70 százaléka a legkülönbözőbb orvosi gondok miatt történt, de a betegek 63 százaléka arról számolt be, hogy a migrénről akkor is szó esett, ha nem ez a panasz volt az orvos-beteg találkozás alapvető oka.

A doktorok úgy emlékeztek, hogy betegeik 78 százalékában tárgyaltak pácienseikkel arról, mikor veszik be a gyógyszereiket, míg a másik oldal tagjainak csak 18 százaléka mondta, hogy kezelőorvosuk erre a kérdésre is kíváncsi volt. Az orvosok úgy emlékeztek, hogy betegeiktől 83 százalékban mindig megkérdezték: tapasztaltak-e bármilyen eseményt, fogyasztottak-e valamilyen ételt, italt, mely kiváltotta a migrénes rohamot. A betegek szerint ez a téma csak a vizitek 30 százalékában került szóba.

Abban is erősen eltért a doktorok és a betegek véleménye, hogy megbeszélték a recept nélkül kapható készítmények használatát. Az orvosok szerint ez a találkozások 67 százalékában előfordult, a betegek viszont úgy emlékeztek, hogy a doktor ezzel a kérdéssel csak a vizitek 17 százalékában foglalkozott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.