Most egy francia ajkú szocialistával próbálkoznak

A belga szocialista párt vezetőjét, a francia ajkú Elio Di Rupót bízta meg II. Albert belga király egy új kormány alakításával – derült ki a királyi palota hétfő este kiadott rövid közleményéből.

MNO
2011. 05. 16. 21:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A király hétfő este a laekeni palotában fogadta Elio Di Rupót, akit megbízott a kormányalakítással, és azt kérte tőle, hogy minden szükséges erőfeszítést tegyen meg ebből a célból” – olvasható a dokumentumban. A 2010. június 13-i parlamenti választások óta már több kormányalakítási kísérlet is kudarcba fulladt a holland nyelvű flamandok és a francia ajkú lakosok, illetve politikai vezetőik közötti nézeteltérések miatt, így Belgium áprilisban, Irakot lehagyva, hivatalosan is világcsúcstartóvá vált a kormányválság hosszát tekintve.

Di Rupo 2010 nyarán próbálkozott már kormányalakítással, de végül szeptember elején feladta próbálkozását. A szocialisták az ország déli részén, a francia nyelvű Vallóniában, illetve Brüsszelben szerezték meg a szavazatok többségét, míg északon, a holland nyelvű Flandriában a Bart De Wever vezette, a tartomány önállóságát zászlajára tűző Új Flamand Szövetség (N-VA) vált megkerülhetetlen erővé.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.