„Mozogni elkezdeni sohasem késő”

Magyarország legjelesebb sporttudósain kívül Európából, valamint Észak- és Dél-Amerikából érkeznek jeles előadók a Magyar Sporttudományi Társaság VIII. országos és nemzetközi sportkongresszusára, amelyet Győrben, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán rendeznek meg.

MNO
2011. 05. 18. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A péntekig tartó esemény szerdai sajtótájékoztatóján prof. dr. Tóth Miklós, a társaság elnöke elmondta: a kongresszus egyben a készülő új magyar sporttörvény egyeztető fóruma is, bár ez a téma nem része az esemény hivatalos programjának. A három nap alatt nyolc plenáris ülést tartanak, és több mint hetven előadás hangzik el. A főbb címek: Sportpolitika, egyetemi sport, sportjáték; Szociológia, életmód, gazdaság; Iskolai, óvodai testnevelés; Edzéstudomány, rehabilitáció, mozgáselemzés, biokémia; Teljesítmény, életmód; Humánbiológia; Sportélettan; Társadalom- és természettudomány.

„A meghívásos szimpozion legfőbb témája a mozgás mint gyógyszer – mondja Tóth professzor. – Ennek során a magyar társadalmat leginkább foglalkoztató néhány fontos kérdést tárgyalunk. Mozogni elkezdeni sohasem késő, és tudományosan bizonyított tény, hogy hétféle rákbetegség, a cukorbetegség kialakulásának gyakorisága kisebb azoknál, akik rendszeresen mozognak.”

Tihanyi József, a Semmelweis Egyetem dékánja elmondta: konkrét válaszokat keresnek nagy társadalmi problémákra. Fontos lenne eljutni oda, hogy a sporttudományos kutatások jelentősebb pénzügyi támogatást élvezzenek.

Kérdésre válaszolva Tóth Miklós azt mondta, a kongresszuson nagy hangsúlyt kap majd a sportolóknál előforduló hirtelen szívhalál. A professzor szerint megfelelő szűrőrendszerekkel jóval az átlag alá hozható a sportolók körében a szívhalál.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.