Nincs megállapodás a rendvédelmisekkel, tovább tárgyalnak + Képriport

Nem közeledtek az álláspontok a rendvédelmi dolgozók érdek-képviseleti vezetői és Pintér Sándor belügyminiszter hétfő délelőtti, több mint háromórás informális megbeszélésén – közölte Kónya Péter, a demonstrációs bizottság vezetője újságírókkal a találkozó után.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/782818" target="_blank"><strong>• Dolgozószobájában fogadja Pintér a rendvédelmiseket</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/782480" target="_blank"><strong>• Az utcán nem lehet tárgyalni, Pintér várja a vezetőket + Képriport</strong></a>

MNO
2011. 05. 09. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke azt mondta, nagyobb várakozással tekintettek a tárgyalások elé. Pozitívnak értékelte a tárgyalást ugyanakkor abból a szempontból, hogy elindult egyfajta együttgondolkodás. Közölte, az is látszik, hogy a miniszter sok kérdésben az övékhez hasonló álláspontot képvisel. Pintér Sándor megerősítette korábbi ígéretét, amely szerint még ebben az évben minden tűzoltónak kifizetik az elmaradt túlmunkadíjat, járulékokkal és kamatokkal együtt – tette hozzá.

Kónya Péter szerint egyértelművé tették, hogy a szakszervezetek további tárgyalásokat kívánnak folytatni a szolgálati nyugdíjrendszer tervezett változtatásairól. Hozzátette: ígéretet kaptak arra, hogy a tárgyalások folytatódni fognak, várhatóan a jövő héten a rendvédelmi szervek érdekegyeztető fórumának keretein belül. Mint elmondta, a szakszervezeti vezetők kinyilvánították azt is, hogy készek a korábban nyolc pontban megfogalmazott követeléseikről külön-külön tárgyalásokat folytatni, tehát nem csak „csomagban”. A szakszervezeti oldal kész arra is, hogy az új közszolgálati életpályamodellről konstruktív tárgyalásokat folytasson a kormánnyal.

Kitért arra: a szakszervezetek egyértelművé tették azt is, hogy 2012-ben az elmúlt évek bérbefagyasztásait követően az illetményrendszerbe is beépülő bérfejlesztést tartanak csak elfogadhatónak. A belügyminiszter ezzel kapcsolatban azt jelezte: akkor tud erre ígéretet tenni, ha a közszféra egészére vonatkozóan ilyen irányú tervei lesznek a kormánynak. Kónya Péter azonban arra mutatott rá, hogy a konvergenciaprogram angol nyelvű változata szerint a kormány hároméves bérbefagyasztást tervez a közszférában. A demonstrációs bizottság vezetője azt hangoztatta: jelentős bérrendezést várnak el a kormánytól a teljes fegyveres és rendvédelmi szférára vonatkozóan.

Szólt arról is, hogy nem sikerült dűlőre jutniuk a már nyugállományba vonult kollégák státusza és juttatásai tekintetében. Pintér Sándor erről azt mondta, hogy még nincs kialakult kormányzati elképzelés, de azt „egyértelműsítette”: valamilyen módon felülvizsgálják azoknak a kollégáknak a státuszát, akik egészségesek és szolgálati nyugdíjba vonultak, de még nem érték el a (rendes) nyugdíjkorhatárt.

Kónya Péter közölte, hogy készek a további korrekt tárgyalásokra, de jelezték a miniszternek: remélik, hogy megértették a demonstrációk üzenetét; az állomány rendkívül elkeseredett és eltökélt abban, hogy a törvényben garantált jogait megőrizze. Kiemelte, a kormánynak be kell látnia, hogy változtatnia kell eredeti elképzelésein. Úgy fogalmazott: elkövetkezhet az az idő, amikor a szakszervezeti vezetők nem tudják egy-egy demonstráció békés jellegét biztosítani. Azt hangoztatta: ha nem tudnak megegyezni a kormánnyal, folytatják a demonstrációkat. Kónya Péter újságírói kérdésekre nem kívánt a szolgálati nyugdíjjal kapcsolatos megoldási lehetőségek részleteiről nyilatkozni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.