Nincs megegyezés, munka nélkül maradhatnak a dolgozók

A késő estébe nyúló tárgyalás ellenére sem született kedden egyezség a végrehajtás alatt álló ócsai FÉG Konvektorgyártó Zrt. képviselői, illetve a cég hitelét megvásárló, a továbbműködtetésre hajlandó MPF Holding menedzsmentje között, így nagy valószínűséggel munka nélkül maradnak a gyár dolgozói – tájékoztatta az MTI-t a Pest megyei önkormányzat és az MPF.

MNO
2011. 05. 18. 7:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ambrus András, a megyei önkormányzat sajtófőnökének közlése szerint a FÉG Zrt. képviseletében az egyeztetésen jelen lévő két igazgatósági tag azt mondta, hogy a tulajdonos semmilyen meghatalmazást nem adott nekik a megegyezésre, így nem kerülhetett pont az ügy végére. Az MPF Holding hajlandó lenne tovább működtetni a gyárat, illetve minél több dolgozót tovább foglalkoztatni, az esetleg munka nélkül maradtaknak pedig végkielégítést fizetne.

Mint a tárgyaláson kiderült: az ócsai önkormányzat az utóbbi körbe tartozókat szociális támogatásban részesítené (az ehhez szükséges helyi rendeletmódosítás érdekében a polgármester csütörtökre rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze). Szerdán fórumot tartanak az ócsai művelődési központban a hogyan továbbról, de ha az álláspontok nem közelednek, félő, hogy megindul a végelszámolás – közölte Ambrus András.

Az MPF Holding kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a ciprusi tulajdonban lévő FÉG a múlt évben 1,7 milliárd forint hitelt vett fel a Commerzbanktól, és a hitelt azonnal egy másik – szintén ciprusi – cég felvásárlására fordította. Ennek következtében a magyarországi gyár már az elmúlt év végén nehéz helyzetbe került, mivel a cégből kivonták a likvid pénzeszközöket. A vállalat helyzete az elmúlt hetekben vált kritikussá, a FÉG fűtéstechnikai üzemében az elmúlt héten már lekapcsolták a villanyt és a gázt is, a dolgozók pedig nem kaptak fizetést, ezért a gyár elé vonultak.

A FÉG hitelét megvásárló és a végrehajtást elindító MPF Holding kész átvenni a vállalat irányítását és folytatni a termelést. Ennek érdekében megegyezésre törekszik a cégvezetéssel, mivel erre a végrehajtási eljárás lehetőséget ad. A mintegy 200 család megélhetését veszélyeztető végrehajtás gyors feloldása érdekében a hitelező együttműködik Bukodi Károly (Fidesz) ócsai polgármesterrel és Szűcs Lajossal, a Pest Megyei Közgyűlés elnökével, aki a választókerület fideszes országgyűlési képviselője.

A FÉG Konvektorgyártó Zrt. Európa egyik jelentős tüzeléstechnikai gyártója. Éves forgalma 6-7 milliárd forint volt a likvid vagyon elvonása előtt. Az MPF Holding a banki hitel átvételével a cég eszközeire, márkanevére és egyéb tulajdonára szerzett bejegyzett zálogjogot. Az MPF csoport hat magyarországi gyára mellett Kínától az Egyesült Államokig rendelkezik vállalkozásokkal. Az MPF Holding szerszám- és barkácsgéptartozékok gyártója, emellett építőanyag- és csiszolószerszám-gyártással és kereskedelemmel is foglalkozik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.