„Nincs oka a lemondásra Radicovának”

Dobroslav Trnka esetleges megválasztása esetén is Iveta Radicova maradhat a kormányfő, nincs oka a lemondásra – állítja Grigorij Meseznikov. A politológus szerint ugyanis annyi problémás ember van az egyes állami intézményekben, hogy Trnka sem lógna ki a sorból.

MNO
2011. 05. 15. 13:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meseznikov szerint ilyen „problémás” Stefan Harabin, a legfelsőbb bíróság elnöke és Ivan Gasparovic köztársasági elnök is. Ha a parlament kedden a titkos szavazás után Dobroslav Trnkát választja meg a legfőbb ügyésznek, akkor a kormánynak törvényi eszközökkel kellene mérsékelnie e döntés negatív következményeit – állítja Meseznikov. Szerinte ha Radicova kedden lemondana, akkor a kabinet soha többé nem tudna ilyen felállásban kormányozni. Ezzel pedig ellehetetlenülnének a reformok, amelyek között az is szerepel, hogy korlátozzák a legfőbb ügyész jogköreit. Éppen ezért nem kell, hogy olyan nagy gondot jelentsen, ha esetleg mégis Trnka marad a legfőbb ügyész – tette hozzá a politológus.

Szerinte még az sem biztos, hogy Trnka megválasztása esetén lemond a kormányfő. Erre nincs is oka, annak ellenére sem, hogy Radicova megígérte, hogy távozik posztjáról, ha a volt legfőbb ügyésznek újra bizalmat szavaz a parlament. Ha mégsem távozna, az csak annyit jelentene, hogy átértékelte véleményét. Szerinte a politikusok gyakran változtatnak véleményükön, a kialakult helyzet alapján felülbírálják az addigi álláspontjukat. „Fico annak idején kijelentette, hogy miniszterelnöksége után sosem ül vissza a parlamenti padsorokba ellenzéki képviselőként. Ma mégis ott ül.”

(ujszo.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.