Nő a feszültség: Pakisztánban támadtak a NATO helikopterei

Két pakisztáni katona megsebesült kedden, amikor a NATO két helikoptere behatolt az ország légterébe és csapást mért egy katonai ellenőrző pontra Észak-Vazirisztán tartományban – közölték pakisztáni hírszerzési és katonai tisztségviselők, nevük elhallgatását kérve.

MNO
2011. 05. 17. 9:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik nyilatkozó szerint a helikopterek egy olyan ellenőrző pontot találtak el, amely a határ mentén található, Dattakhel helység környékén. Egy másik hírszerzőtiszt pedig arról számolt be, hogy a támadás után több pakisztáni helikopter indult el annak helyszínére az észak-vazirisztáni székvárosból, Mirámsáhból.

A brit hírügynökség úgy értékelte, hogy az incidens tovább növeli a feszültséget Iszlámábád és a Nyugat között. Egy pakisztáni tévé szerint az eltalált ellenőrző pont pontosan az afgán–pakisztáni határon fekszik. Pakisztáni tisztségviselőket idézett, akik szerint a helikopterek éppen be akartak hatolni pakisztáni területre, amikor lövések dördültek el. A légi járművek ennek hatására visszafordultak, de megtorlásul visszalőttek, s az ellenőrző pont melletti hegyoldalból lehulló kövek sebesítették meg a pakisztáni katonákat.

A pakisztáni hadsereg egyik magas rangú parancsnoka légtérsértésnek minősítette a helikopteres akciót. Colette Murphy, a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szóvivője közölte Kabulban, hogy a koalíciós erők megkapták az incidensről szóló jelentéseket, és vizsgálják az esetet.

Hétfőn történt, hogy egy pilóta nélküli amerikai repülőgép vagy repülőgépek rakétatámadást hajtottak végre Dattakhelben, és pakisztáni tisztségviselők közlése szerint megöltek 12 szélsőségest. Észak-Vazirisztánban van a bázisa a Hakkani-hálózatnak, amely a tálibokkal szövetségben folytat lázadást Kelet-Afganisztánban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.