Növekszik a magyar iskolába íratott elsősök száma Szlovákiában

A szlovák oktatási minisztérium összesített adatai alapján elmondható, hogy kismértékben ugyan, de országszerte növekszik a magyar iskolába íratott elsősök száma – írta szombaton az Új Szó című pozsonyi magyar napilap.

MNO
2011. 05. 14. 9:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének előzetes, márciusi adatai szerint idén héttel több magyar elsőssel számolhatunk. A héten közzétett minisztériumi adatok szerint viszont 55-tel több magyar elsős lesz, mint tavaly. A magyar iskolába tehát 3677 gyereket írattak be” – olvasható az újságban.

Országos szinten, iskolákra lebontva az elsősök számának csekély növekedése figyelhető meg. A pozsonyi Duna Utcai Alapiskolába (általános iskolába) eddig 23 gyermeket írattak. Ez kettővel több, mint a tavalyi létszám, tájékoztatta a lapot Morvay Katalin igazgatónő. Elmondta azt is, hogy ha a következő hónapokban még egy gyereket beíratnának, akkor két első osztályt is nyithatnának.

Országos szinten 57 213 gyereket írattak be, 1472-vel többet, mint tavaly. Ebből 53 438-an kezdik tanulmányaikat szlovák iskolában. Halasztást 4870 esetben kértek a szülők, nulladik osztályba pedig a jelek szerint 2545-en fognak járni. Az országban ismét több fiú van a leendő elsősök között, mint lány. A legtöbb elsőst Eperjes megyében íratták be (9684), a legkevesebbet pedig Nagyszombat megyében (5525). Állami iskolákban tanul majd a leendő elsősök 94 százaléka, több mint öt százalékuk kerül egyházi, egy százalékuk pedig magániskolába.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.