Nyárra lezárhatók a csatlakozási tárgyalások

Van egy reális forgatókönyv, amelyen ha sikerül végighaladni, lezárhatók a csatlakozási tárgyalások Horvátországgal június végéig – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben.

MNO
2011. 05. 18. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette: ennek a forgatókönyvnek a végrehajtásán is dolgozik jelenleg. A miniszterelnök az európai üzleti csúcstalálkozó alkalmából nyilatkozott a sajtónak (a konferenciának ő volt a fővendége), de beszélt azokról a témákról is, amelyekről José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel tervezett szót váltani. A horvát csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta: az uniós soros elnök Magyarország, amely elkötelezett a folyamat lezárása iránt, jól küzdött ebben az ügyben, de még van hátra akadály, amelyet el kell hárítani az elnökség végéig hátralévő néhány hétben. Leszögezte: ha nem sikerül lezárni a tárgyalásokat, akkor sincs nagy baj, mert a munka nagy részét az elnökség e téren már mindenképpen elvégezte.

Június utánra már ebben az esetben is legfeljebb technikai feladatok maradnak, a politikai döntések megszületnek. Mint fogalmazott, Horvátország csatlakozását illetően az elmúlt hónapokban a folyamat hullámzó volt. „Voltak pillanatok, amikor már veszni látszott valahol a távoli ködben, más pillanatokban már a markunkban éreztük. Most azt kellene elérni, hogy ne csússzon ki belőle” – hangoztatta.

Nehezebbnek ítélte ugyanakkor Orbán az uniós belső határok szabad átjárását biztosító schengeni övezet bővítésének kérdését, mert – mint mondta – nehéz különválasztani Bulgária és Románia ügyét attól, mi legyen a délről érkező bevándorlókkal, különös tekintettel a gazdasági bevándorlókra. Úgy vélte, az elmúlt időszakban ezen a téren haladt legkevesebbet az Európai Unió, pedig az elnökség itt fejtette ki a legtöbb energiát, elsősorban Bulgária és Románia csatlakozásának terén, „egész Közép-Európáért”. Itt még rossz fejlemények is elképzelhetők – fejtette ki a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy az EU teljes vízumliberalizációs politikája nyomás alatt van. Több tagállam szeretné ugyanis visszavenni néhány országtól az eddig megadott vízumkedvezményeket is. Meg kell várni, hogy ebben a témában letisztuljon a kép – vélekedett Orbán Viktor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.