Nyereséggel számol a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. 10 százalékos árbevétel-növekedéssel és több stratégiai projekt beindulásával számol 2011-ben – mondta Pintér István, a cégcsoport elnök-vezérigazgatója kedden Budapesten, az első negyedéves eredményeket bemutató sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 05. 17. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén pozitív nettó eredményt, és változatlan kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredményt (EBITDA) vár a Rába – tette hozzá. Az árbevétel 17,4 százalékkal, 9,26 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben, elsősorban a futóműüzletág csaknem 40 százalékos növekedésének köszönhetően.

A győri cég adózott eredménye azonban több mint 55 százalékkal, 177,2 millió forintra csökkent az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Pintér István elmondta: a Rába Fejlesztési Intézet keretében elkezdett stratégiai fejlesztési projekteket folytatják, és a harmadik vagy negyedik negyedévben új termékek piacra lépése várható. Hozzáfűzte: a fejlesztési intézet létrehozása, egy hároméves, 1,6 milliárd forintos beruházással megvalósuló program, amely három stratégiai szegmensben – nagyteljesítményű mezőgazdasági erőgépek, autóbusz-futóművek és speciális futóművek – célozza meg a futóműüzletág „megtámogatását”.

A fejlesztési intézet részeként a múlt héten adták át a Rába technológiai centrumot. Az átadást követően Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta, hogy a tárca több milliárd forintos katonaijármű-megrendelést készül adni a Rábának az idén. Erről részleteket Pintér István sem árult el, de azt elmondta: a Rába számára kiemelt fontosságú a honvédelmi megrendelések kontinuitása, és ezekről még folynak az egyeztetések. Hozzátette: a járműüzletágtól a tavalyihoz hasonló eredményt várnak az idén is, valamint azt, hogy a szegmens árbevételének felét továbbra is a bővülő polgári értékesítés adja.

A nyugat-európai „véráramba” is bekapcsolódhatnak

Az elnök-vezérigazgató jelezte, hogy a Rába aktívan ki szeretné venni a részét a magyar autóbusz-állomány megújításából, ennek megfelelően javaslatokat is tesznek a döntéshozóknak. Pintér István kifejtette: az alkatrész-üzletágban komoly esélyek mutatkoznak a nyugat-európai személygépkocsi-gyártó ipar beszállítói láncában történő szerepvállalásra, az erre vonatkozó bejelentés 2011 második felében várható. Beszélt arról is, hogy megegyeztek a győri önkormányzat vezetésével egy 40 hektáros „ingatlanhasznosítási stratégiában”, ezt szintén később, a második negyedév végén mutatják be.

Az elnök-vezérigazgató elmondta: a cégcsoport idei tervei között szerepel még sajátrészvény-vásárlás indítása is. Az első negyedéves eredményekkel kapcsolatban elmondta: az amerikai és európai nehéztehergépjármű-piacon folytatódott a 2010 végén tapasztalt növekedés, és az európai értékesítések is nőttek a bázisidőszakhoz képest. Az alapanyagár-növekedés negatív hatásának és az új elnyert üzletek kezdeti egyszeri költségei ellenére a futóműüzletág nettó árbevétele 38,7 százalékkal nőtt január–márciusban az előző év azonos időszakához képest. Az alkatrészüzletág nettó árbevétele 7,7 százalékkal nőtt az első negyedévben, ez az emelkedés elsősorban a sárvári üzem termékei iránti kereslet növekedésének köszönhető – mondta Pintér István. A járműüzletág nettó árbevétele több mint 31 százalékkal esett, ugyanakkor jelentősen bővült az exportértékesítés volumene. Az üzletág bevételét továbbra is a Honvédelmi Minisztérium megrendelései adják – fűzte hozzá az elnök-vezérigazgató.

A Rába üzemi vesztesége megnégyszereződött január–márciusban: 180,2 millió forintra nőtt a 2010 első negyedévi 43,7 millióról. A kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény 30,7 százalékkal 380,9 millió forintra csökkent. A nettó hitelállomány 10,8 milliárd forint lett, ami 1,1 milliárd forinttal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában, és 0,3 milliárd forintos növekedést jelent az előző év végéhez képest. A nettó pénzügyi eredmény csaknem 30 százalékkal, 467,6 millió forintra csökkent 2011. január–márciusban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.