Óriási veszélyben több amerikai város + Videó

Az amerikai hadsereg utászai házak és gazdaságok ezreit árasztották el a louisianai síkságon abban a reményben, hogy sikerül megmenteni az áradástól Baton Rouge és New Orleans városát – jelentette hétfőn a CNN.

MNO
2011. 05. 17. 3:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hasonló elárasztásra 1973 óta nem volt példa; a katonák hétfő reggelig kilenc gátkaput nyitottak meg, hogy a folyó vizének negyedét 125 árapasztó medencébe eresszék. Az intézkedés miatt ezreket kellett kitelepíteni. Az árvíz és a belvíz mintegy 22 ezer embert és 11 ezer épületet fenyeget.

„Jobb, ha kitelepítjük az embereket, mint hogy menteni kelljen őket” – nyilatkozott Bobby Jindal, Louisiana állam republikánus kormányzója. A számítógépes modellezés kimutatta, hogy ha nem nyitják meg a gátakat, akkor New Orleanst súlyosabb áradás fenyegetné, mint amilyen 2005-ben, a több mint 1500 emberéletet követelő Katrina-hurrikán idején pusztított.



A déli államokban és a közép-nyugat alsó régióiban 1,2 millió hektárnyi területet borított el a víz, amelynek magassága nemegyszer elérte a 6 métert. Az eddig főleg Mississippi, Tennessee és Arkansas állam területeit sújtó áradás méreteit a történelmi 1927-es és 1937-es katasztrófákéhoz hasonlítják.

A Mississippi áradása az elmúlt hetekben nyolc államot érintett Illinoistól Missouriig, s ezen folyó, valamint az Ohio áradása miatt jelenleg 22 város és település áll vízben.

Barack Obama hétfőn a Tennessee állambeli Memphisben, ahol a Mississippi hat nappal ezelőtt tetőzött, az árvíz elől kitelepített családokkal találkozott. Jindal kormányzó becslése szerint Louisianában egyedül a termés elárasztása miatt 300 millió dolláros a kár. Az áradás nyolc olajfinomító és egy nukleáris erőmű működését is veszélyezteti.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.