Oroszország nélkül nincs hatékony rakétavédelmi rendszer?

Az európai rakétavédelmi rendszer nem lesz hatékony és életképes Oroszország nélkül – mutatott rá Dmitrij Medvegyev orosz államfő az Oroszország–NATO tanács tagországai államfőinek szombaton küldött üzenetében.

MNO
2011. 05. 14. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentumban Medvegyev emlékeztetett rá, hogy a tavalyi lisszaboni csúcs megnyitotta a lehetőséget az egyenlőségen, a biztonság megoszthatatlanságán, a kölcsönös bizalmon, az átláthatóságon és a kiszámíthatóságon alapuló stratégiai partnerség kiépítéséhez. Az elnök megerősítette Oroszország készségét a stratégiai stabilitás biztosításában való felelősség egy részének vállalására, „beleértve a közös rakétavédelmi rendszer kialakítását” – szól az üzenet, amely rámutat: az európai rakétavédelmi rendszer csakis Oroszország részvétele esetén lehet életképes és hatékony.

Megfigyelők szerint a levél jelzi, hogy Moszkvát egyre inkább frusztrálja a tény, hogy nem vonják be a vonatkozó tárgyalásokba, noha mutatkozik némi előrelépés. A levél azt is hangsúlyozza: biztosítani kell, hogy az Európába telepítendő rakétavédelmi elemek nem bontják meg a stratégiai stabilitást és nem irányulnak egyik fél ellen sem. Moszkva május elején aggodalommal reagált arra, hogy Washington és Bukarest megállapodott amerikai elfogórakéták romániai telepítéséről.

A tavaly novemberi lisszaboni NATO-csúcson az orosz államfő javasolta, hogy Európát a kontinens jobb védelme céljából osszák felelősségi övezetekre Oroszország és a NATO között. Mindeddig azonban az orosz tisztségviselők által a NATO és Oroszország közötti kapcsolatokban áttörési lehetőségként magasztalt terv nem váltotta ki a Nyugat kellő érdeklődését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.