Összecsapások Jeruzsálemben + Képek

„A palesztinok reményéről”, azaz „a cionisták palesztinai tervének” meghiúsításáról beszélt a Gázai övezetet uraló Hamász mozgalom „kormányfője” vasárnap egy mecsetben mintegy tízezer muzulmán hívő előtt. Kelet-Jeruzsálemben újabb összetűzések voltak izraeli rendőrök és palesztin lakosok között.

MNO
2011. 05. 15. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken kezdődött el a palesztinok gyűléseinek sorozata, amelyeken megemlékeznek a „nakbáról” – a katasztrófáról –, ahogy ők nevezik Izrael állam 1948-as megalakulását, és tüntetések voltak, több helyütt incidensekkel Kelet-Jeruzsálemben, Ciszjordániában, valamint szolidaritási gyűlések Jordániában és Egyiptomban.


Iszmáil Haníje „Hamász-kormányfő” vasárnapi beszédében a gázai al-Omari mecsetben radikális mozgalma ismert elveit hangoztatta, amelyek közül Izrael elpusztításának szándékára utalt például „a cionisták palesztinai tervének” meghiúsítása. Kijelentette, hogy a palesztinoknak joguk van szembeszállni az izraeli megszállással, és hogy egy napon visszakapják földjüket, amelyet 1948-ban elvettek tőlük. A szónoklat valószínűleg kínosan érinti Mahmúd Abbászt, a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság elnökét, a Hamász eddigi riválisának számító Fatah mozgalom vezetőjét. Ugyanis a Fatah április végén megbékélési megállapodást kötött a Hamásszal, és azóta Abbász megpróbálja azt elfogadható politikai partnerként bemutatni.


„Megszállt földünk felszabadítása érdekében egységes vezetésre van szükségünk” – szögezte le Haníje, méltatva a megállapodást, amelynek értelmében a két szervezet közös átmeneti kormányt alakít, majd jövőre választásokat rendeznek. A nakba miatt készültségben vannak az izraeli biztonsági erők. A hadsereg vasárnapra lezárta Ciszjordániát, palesztinok ezen a napon nem léphetnek be Izraelbe.


Több ezer rendőr és katona lepte el a többségében arabok lakta Kelet-Jeruzsálemet is. Vasárnap reggel összetűzés robbant ki a városrész Iszavíja negyedében. Kisebb incidensek már az éjszaka is voltak más negyedekben. Nyolc rendőr megsebesült. Sérült palesztinokról nem szóltak a hírügynökségi jelentések. Az izraeli rendfenntartók 13 palesztint őrizetbe vettek. Velük hatvanra nőtt a megemlékezések pénteki kezdete óta őrizetbe vett palesztinok száma – közölte a rendőrség szóvivője.


Tel-Avivban vasárnap autók és gyalogosok közé hajtott egy teherautó, amelyet rendőrségi közlés szerint egy arabok lakta faluban lakó, 22 éves fiatal vezetett. Egy férfit halálra gázolt a teherautó, 17-en pedig megsérültek. A hatóságok vizsgálják, hogy a fiatal nem balesetnek álcázott merényletet követett-e el.



Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.