Pécs sikeres, „ez városon belül és kívül is sokakat zavar”

Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint bár a baranyai megyeszékhely nehéz anyagi helyzetben van, működése ebben a ciklusban biztosan finanszírozható.

MNO
2011. 05. 17. 19:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Pécs olyan város, amely napra pontosan fizeti a számláit. A stabilabb gazdálkodás érdekében folytatni kell az év elején megkezdett programot, de a ciklus végére a bevételeink 3 milliárd forinttal meghaladják majd a kiadásainkat” – mondta a fideszes politikus kedden sajtótájékoztatón. Megjegyezte ugyanakkor, hogy mindez akkor tartható, ha nem áll elő vis maior helyzet, nem lesz újabb gazdasági válság a következő években.

Páva Zsolt megerősítette azt a korábbi sajtóhírt, miszerint az önkormányzat nem veszi fel a tervezett 2,76 milliárd forint hitelt, a költségvetés e hiányát rossz konstrukciójú hitelek kedvezőbbre váltásával kívánja pótolni. Ennek érdekében biztató tárgyalásokat folytatnak egy pénzintézettel. A polgármester kitért rá: Pécs gazdálkodásáról az elmúlt napokban több kedvezőtlen hír jelent meg a médiában, egyes hírek a város csődközeli helyzetéről szóltak. „Pécs két sikeres évet tudhat maga mögött. Ez városon belül és kívül is sokakat zavar” – reagált a politikus a baranyai megyeszékhely anyagi helyzetével kapcsolatos „rossz hírekre”. Hozzátette: hasonló információk korábban az Európa Kulturális Fővárosa programmal, a vízszolgáltatással és egyebek mellett a helyi tömegközlekedéssel összefüggésben is napvilágot láttak, de nem bizonyultak igaznak.

Hangsúlyozta, a város nehéz anyagi helyzetben van, ám kilátásai jobbak, mint 2009-ben, amikor őt Tasnádi Péter (MSZP) halálát követően polgármesterré választották. „Szégyen, de két évvel ezelőtt ugyanis nem volt olyan magyar bank, amely az akkor meghirdetett kölcsöntenderre pályázott volna” – mondta.

Szebellédi István igazságügyi könyvszakértő azt közölte: a város nagyon nehéz gazdasági helyzetben volt, és több évnek kell eltelnie, amíg fegyelmezett gazdálkodással kilábal belőle. A polgármesteri hivatal azonban működőképes, a városnak van hitel- és garanciakerete. Utalt rá, hogy az adósságállomány 30 milliárd forint felett van, törlesztésére évente 2,8 milliárd forintot költenek. Hangoztatta ugyanakkor: Pécs gazdasági programjától 2012-re 50-60 millió, 2013-ra kétmilliárd, 2014-re nettó 2,8 milliárd forint többletet remélnek a büdzsében.

A könyvszakértő szólt arról is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a tavalyi Európa Kulturális Fővárosa programmal összefüggésben egymilliárd forint áfával tartozik Pécsnek, az összeget nem tervezték be az idei költségvetésbe. Szebellédi István azt mondta, Pécs gazdasági programja eredményes lesz, de ahhoz szükség van a lakosság és az újságírók támogatására is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.