Püspököt kap a Miskolci Apostoli Exarchátus

Görög katolikus püspökké szentelik a Miskolci Apostoli Exarchátus új vezetőjét, Orosz Atanázt szombaton Miskolcon a Búza téri görög katolikus templomban – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata.

MNO
2011. 05. 17. 19:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szentelést Cyril Vasil érsek, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára, Ján Babjak eperjesi érsek-metropolita és Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspök végzik. Részt vesznek még az MKPK tagjai, határon túli görög katolikus püspökök, más felekezetek képviselői, illetve állami és megyei közjogi méltóságok.

A püspökszentelést megelőzi a péntek esti vecsernye (alkonyati istentisztelet) Gulybán Tibor esperes-parókus vezetésével szintén a Búza téri görög katolikus templomban. A szertartás keretében az új püspök leteszi az ünnepélyes hitvallást.

Március 5-én tette közzé az Apostoli Szentszék illetékes hivatala, hogy XVI. Benedek pápa Orosz Atanáz dámóci szerzetest és a Központi Papnevelő Intézet elöljáróját a Miskolci Apostoli Exarchátus püspök-exarchájává nevezte ki, a Márvány-tenger közelében lévő Panium címzetes püspöki székét adományozva számára. Egyben az exarchátus területét a politikai közigazgatási határoknak megfelelően módosította, amely így most megegyezik Borsod-Abaúj-Zemplén megye határával, és 59 parókia tartozik hozzá.

Az elmúlt évtizedekben a szóban forgó részegyház vezetését rendre a Hajdúdorogi Egyházmegye megyés püspöke – a saját rendes hivatala mellett – mint az Apostoli Szentszék által megbízott kormányzó vezette. Ezzel az intézkedéssel önálló főpásztort kap ez a terület, utat nyitva egy jövőbeli hierarchikus fejlődés irányába – tette közzé az MKPK sajtószolgálatának közleménye.

Orosz Atanáz 1960. május 11-én született Nyíregyházán. Teológiai doktorátust szerzett 1984-ben, majd hitoktató volt Máriapócson és Budapesten. 1985. augusztus 4-én szentelték pappá Budapesten, ahol további két éven át segédlelkészként működött a Rózsák terén. 1987–1989 között erkölcsteológiát tanult Rómában a Szent Alfonz Akadémián, 1989-ben pedig a nyíregyházi szeminárium tanulmányi prefektusa lett. 1991-től 1993-ig novíciusként a Chevetogne-i bencés kolostorban élt Belgiumban. 1993 és 1995 között a nyíregyházi Görög Katolikus Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektora volt, majd 1996-ban szerzetesi fogadalmat tett. Orosz Atanáz 1999-ben Dámócon szerzetestársával közösen szerzetesházat alapított. Számos cikket és könyvet publikált, nemcsak a patrisztika (egyházatyák történetével, filozófiájával és teológiájával foglalkozó tudomány), hanem a bizánci liturgia és az ökumenizmus témakörében is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.